Můj čas na kafíčko

Čokoládový dortík

Suroviny:

125 g mletých lískových oříšků

80 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

20 g holandského kakaa

280 g hořké čokolády

200 g másla

25 ml silné kávy

5 vajec

220 g třtinového cukru

Na krém:

200 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Buko)

100 ml javorového sirupu

2 kelímky smetany ke šlehání

Poleva:

200 g hořké čokolády

2 lžíce másla

Postup:

Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec. Všechny bílky dejte do čisté misky a vyšlehejte pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr.

Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou. Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut.   Sýr našlehejte s javorovým sirupem. V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha.

Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra. Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem.

Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou. Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte. Poté ji nalijte na dort a rozetřete po povrchu i stěnách dortu.

Rozpuštěnou hořkou čokoládu rozetřete širokým nožem nebo cukrářskou špachtlí v tenké vrstvě na pečicí papír. Překryjte ji dalším kusem papíru a od středu k okrajům čokoládovou vrstvičku rozprostřete a uhlaďte.

Oba papíry pak srolujte a trubičku nechte vychladnout. Po rozbalení ztuhlá čokoláda popraská a odloubne se z papíru v dlouhých hoblinách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden