Moje sladké tajemství

Cukrovka: Nemoc z dostatku

Máte v rodině cukrovku a už vás třeba napadlo, zda se o slovo nehlásí i u vás? Velkou nevýhodou je, že nemoc v počátku „nebolí“, a nedonutí tak nemocného jednat. Jak ji poznáte a jak se jí vyhnout?

Cukrovka druhého typu je způsobena dlouhodobě zvýšenou hladinou cukru v krvi. Je způsobena hlavně stresem, přejídáním a nedostatkem pohybu. Nejlépe cukrovce předejdete správnou konzumací potravin a nejde jen o vynechání sladkého. Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků. Vybírejte si libové maso a celozrnné pečivo.

Čeho si všímat?

Vysoká hladina cukru vede ledviny k tomu, že se ho snaží odfiltrovat. Proto je následkem časté močení, tím pádem i dehydratace. Cukrovkáři bývají unavení, protože se cukr zadržuje v krvi, místo aby dodal energii buňkám. Přebytek glukózy může způsobit i rozmazané vidění, pomalé hojení nebo brnění rukou a nohou.

Diabetikům se v záhybech krku, podpaží nebo tříslech objevují tmavé skvrny. Zbystřete také, pokud trpíte na kvasinkové infekce, které se objevují tam, kde je teplo a vlhko – v podpaží, ústech nebo pohlavních orgánech.

Pokud jste si po přečtení příznaků diagnostikovali nemoc okamžitě, ještě nezoufejte. Nemoc bezpečně pozná až váš lékař z krevních odběrů. Ty byste si ostatně měli nechat dělat preventivně jednou za dva roky tak jako tak.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden