Moje šťastná hvězda

Cviky proti bolesti zad

Celý den sedíte u počítače? Nebo vykonáváte fyzicky náročnější práci? Potřebujete pravidelné, tedy každodenní protažení. Uleví vám od bolesti zad, páteře i krku. Díky jednoduchým cvikům se budete probouzet odpočatí a bez bolesti.

Každé ráno po probuzení nebo večer, než půjdete spát, věnujte alespoň deset minut protažení.

Začneme vestoje

Postavte se tak, abyste měli chodidla u sebe, rovná záda, mírně podsazenou pánev a ruce splývající podél těla. Nyní mírně zakloňte hlavu, zhluboka se nadechněte a vydechněte.

Nyní naopak hlavu skloňte k hrudníku, opět se nadechněte a vydechněte. Opakujte pětkrát nahoru i dolů.

Rolujte

Nyní se opět postavte rovně, opět podsaďte pánev, zakulaťte záda a pomalu rolujte záda do předklonu. Pokud vám ruce nedosáhnou až na zem, můžete použít bločky nebo například židli, abyste se měli o co zapřít. Dvakrát se nadechněte a zase vydechnněte a opět s kulatými zády rolujte nahoru.

Cvik opakujte třikrát. Při poslední sérii v úplném předklonu vydržte alespoň jednu minutu, pokrčte nohy v  kolenou, střídejte pravou a levou, zahýbejte hlavou nahoru dolů a doprava a doleva a opět vyrolujte nahoru do rovného stoje.

V tureckém sedu

Sedněte si na  podložku do  tureckého sedu anebo na židli. Nyní se nadechněte a s výdechem trup od pasu nahoru stočte na  levou stranu. Pravou ruku si položte na levé koleno, levou rukou se zapřete za zády.

Vydechněte a s nádechem se v zádech ještě víc narovnejte. Při výdechu stočte trup ještě více doleva. Vraťte se do středu. Nyní opakujte na pravou stranu. Nadechněte se a s výdechem opět stočte trup doprava.

Levou ruku si položte na pravé koleno, pravou se zapřete o židli nebo o zem za zády. Nadechněte se a trup ještě víc narovnejte, při výdechu se stočte ještě více doprava.

V pozici mrtvoly

Lehněte si na záda, nejlépe na tvrdý povrch. Nohy nechte volně ležet, ruce si natáhněte za hlavu. Nyní střídavě vytahujte do  dálky zároveň levou nohu a  pravou ruku a  pravou nohu s  levou rukou tak, abyste se protahovali křížem. Při protažení se snažte dýchat do břicha.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden