Můj čas na kafíčko

Cysty na vaječníku

Mnohá žena je překvapená, že nemusí jít o žádný fatální problém. Víte ale, kdy už cysty mohou rušivě vstoupit do života?

Když se žena při prohlídce u gynekologa dozví, že má cystu na vaječníku, obvykle se vyděsí. Většinou přitom nejde o nic závažného.

Cysta ještě nemusí být důvodem k panice.

Přirozený jev

Cysty jsou drobné váčky naplněné tekutinou. U žen, které menstruují a neberou antikoncepci, se běžně objevují tzv. funkční cysty, které zase v průběhu několika cyklů zmizí. Jejich velikost nepřesahuje většinou šest centimetrů.

Může jich být i více. Většinou jsou neškodné, pokud je jich více a jsou na obou vaječnících, mohou mít negativní vliv na plodnost. Pokud si myslíte, že s vyšším věkem je riziko vzniku cyst nižší, mýlíte se. V období menopauzy se totiž zvyšuje.

Zdroj potíží

Problém představují tzv. nefunkční cysty. Rostou pomalu, ale mohou dorůst do velikosti více než 20 cm. Způsobují změny menstruačního cyklu, neplodnost, jejich prasknutí může vést k nebezpečnému krvácení.

Léčba spočívá v podávání hormonální antikoncepce nebo operativním odstranění cysty. Operace se v drtivé většině případů provádí laparoskopicky a nevyžaduje dlouhou rekonvalescenci. Ale i pokud vám lékař najde nefunkční cystu, nepanikařte – jen velmi malé množství těchto útvarů je zhoubných.

Mám cystu?

Příznaky cysty jsou bolest břicha, nepravidelná nebo příliš silná menstruace, bolest při sexu či vyprazdňování, napětí v prsou a v některých případech i zvracení. O výskytu těchto obtíží byste vždy měla informovat svého gynekologa.

Ten zjistí jejich příčinu a navrhne vhodnou léčbu. Jako prevence i jako lék jsou vhodné bylinkové čaje. Vhodný je třeba kontryhelový, vřesový nebo truskavcový. Pomáhá také užívání vitaminů skupiny B a vitaminu E.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden