Můj kousek štěstí

Dá se chřipce ubránit?

A je to tady. V obchodech, autobusech i v zaměstnání lidé kolem vás kýchají, smrkají a každou chvíli někdo onemocní chřipkou. I když jste očkovaní, stoprocentní jistotu, že ji nechytíte, nemáte. Proto je dobré dodržovat několik pravidel.

Fascinující síla vůle

Veselá mysl je podle známého přísloví půl zdraví. Poslední výzkumu ukazují, že to může být více, než jen polovina. Lidské tělo má obrovské obranné a samoléčivé schopnosti. To, nakolik je dokáže využít, je z velké části otázkou psychiky. Strach z onemocnění chřipkou vás může natolik oslabit, že vaše tělo bude s případnou nákazou bojovat jen těžko, a vy onemocníte. Naopak, pokud sami sebe přesvědčíte, že jste zdraví a odolní, viry s vámi budou mít mnohem těžší práci.
Proto je důležité být odpočatý a v dobrém rozmaru.

Voda a mýdlo

I když je psychika silná, je samozřejmě dobré omezit případný kontakt s viry na minimum. Virus chřipky se přenáší kapénkovou infekcí, tedy slinami a hlenem, které se uvolňují při kašli, kýchání a smrkání.Jen opravdoví hulváti si při kašli nezakrývají ústa. Ale kapky plné virů se mohou dostat na ruku i když v ní jen držíte kapesník. Z dlaně pak putují na stůl, madlo v autobuse nebo kliku dveří. Proto má zcela zásadní význam časté mytí rukou. Vždy používejte mýdlo a teplou vodu, po umytí ruce co nejlépe osušte. V případě propuknutí epidemie používejte desinfekční gel. Noste ho sebou a ruce si jím potřete vždy, když si na to vzpomenete. Soustřeďte se také na to, abyste se zbytečnšě nedotýkali obličeje, zejména úst a nosu.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden