Moje sladké tajemství

Dámy, odhoďte podprsenky

Prádlo nejenže škrtí, ale může vyvolat nepříjemné nemoci.

Doby, kdy ženy čekaly, až si budou moct po náročném dni v práci svléknout podprsenku, jsou dávno pryč. Už ve filmu Vesničko má středisková tohle ženské odhalování velmi vychvaloval pan herec Rudolf Hrušínský. Co odhození košíčků pro prsa znamená dlouhodobě?

Těsné kostice, push-upky a další nepohodlné podprsenky vystřídaly příjemné měkké košíčky, braletky a sportovní topy. Některé ženy přestaly nosit podprsenku úplně. Abychom pochopily, jak podprsenky ovlivňují naše prsa, je dobré porozumět tomu, jak vlastně vznikly.

Od korzetu po kostice

Už v roce 2500 př. n. l. ženy nosily korzetový pás, který prsa nadzvedával směrem vzhůru. První moderní podprsenka dorazila až na světovou výstavu v roce 1889, kdy ji z korzetu vytvořila Francouzka Herminie Cadolle.

V roce 1913 byla stvořena podprsenka, jež svým vzhledem připomíná ty, které nosíme dnes. Podprsenky byly vyrobeny proto, aby vytvarovaly hezkou siluetu. Mohou ale zabránit poklesu prsou?

Prsa nezpevní, naopak!

Prsa sama o sobě nejsou svalem, takže je prakticky nemožné udržet je stále pevná. Prsa jsou tvořena převážně tukovou tkání, ale pod hrudní stěnou mají ženy stále vazy a prsní svaly. Z tohoto důvodu může být velikost prsou ovlivněna svaly pod nimi.

Jeden sportovní lékař zjistil, že když ženy odložily podprsenky, jejich ňadra dokázala vyprodukovat víc svalové tkáně. Odhalil tedy, že podprsenky oslabují svaly a v zásadě dávají ňadrům prostor zlenivět a uvolnit se, tedy spadnout dolů.

Co vás čeká bez „podprdy“

U některých žen může celodenní nošení podprsenky vést k bolestem zad, šíje nebo hrudníku – a nemusí jít jen o majitelky velkých košíčků. Tlak způsobený nošením podprsenky může být tak akutní, že může narušit i náš spánkový rytmus.

Pro prsa je nezbytné, aby přiměřeně odpočívala a zůstala tak zdravá. Chození nahoře bez nechává vše od mléčných žláz přes ramena, krk a hrudní koš volně dýchat. Pokud už však jste zastánkyněmi podprsenek, zaměřte se na jejich správný výběr.

Dbejte na to, aby vás co nejméně omezovaly a tlačily, a v ideálním případě neměly kostice. Dobré je nechat si poradit od profesionála, který doporučí vhodné obléknutí prsou přímo pro vás.

Přínosy prokázané výzkumy

Existuje celá řada výzkumů, podle kterých je dlouhodobé nošení podprsenky nezdravé. Nošení podprsenky podle japonských vědců například snižuje hladinu hormonu melatoninu, kvůli čemuž můžete mít problémy s oslabenou imunitou.

Tento kousek spodního prádla také omezuje volný průtok lymfy v oblasti prsou, což může způsobovat zdravotní potíže a záněty.

Pokud podprsenku odhodíme, získáme zdravotní výhody jakými jsou zlepšení krevního oběhu, snížení bolesti krčních svalů a samozřejmě také celkové pohodlí. Některé studie dokonce uvádějí, že ženy, které podprsenky nenosí, mají snížené riziko rakoviny prsu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden