Můj čas na kafíčko

Dánsko, království malé mořské víly

Mezi Baltským a Severním mořem leží Dánsko, které míří vstříc dalším skandinávským zemím. Ještě štěstí, že tu všude žijí praví Dánové (95%!), jinak by ten soubor pevniny a mnoha ostrovů snad ani nedržel pohromadě. A jaké je Dánsko? Krásné, bohaté a úžasně klidné!

Amalienborg. Tak nám tu královnu, hoši, pěkně hlídejte!

Hlavní město Kodaň najdete na ostrově Sjælland, který dnes spojují s pevninou dva neuvěřitelné mosty, přes průliv Öresund z Kodaně dojedete do švédského Malmö a přes průliv Storebaelt 18 km dlouhý most spojuje Sjælland přes ostrov Fyn s Jutskem. Oba skýtají neuvěřitelný pohled. Let z Prahy do Kodaně trvá hodinu dvacet, takže k prohlídce tohoto historického města nastoupíte čerství. Královské paláce tu najdete hned tři, nejznámější Rosenborg má krásné zahrady a v podzemí klenotnici s korunovačními klenoty a nad zemí krásné sály a salónky. Do Amalienborgu vás nepustí, bydlí tam královna Markéta II., ale do Christiansborgu už zase ano. Má krásné, zdobné sály.

Legoland v městě Billung si užijí malí i velcí.

Kam z Kodaně?

Kodaň je zajímavá celá, ať už se bavíme v zábavním parku Tivoli, procházíme starým přístavem Nyhavn anebo zkoumáme vodní barokní pevnost Kastellet, která přístav chránila. Za nejvýznačnější stavbou severské renesance, úchvatný zámek Frederiksborg, musíme asi 30 km na sever k Hillerødu, kde ho v letech 1602-1620 nechal postavit král Kristián IV. Nepřehlédněte původní varhany ze stříbra a slonoviny! A nedaleko odsud krásný Helsingør s pobřežním hradem Kronborg, kam umístil Shakespaere své drama o princi Hamletovi. V sezóně se také na nádvoří tahle hra plná mrtvol inscenuje a uvnitř strohé pevnosti je pěkná výstava historických plachetnic.

Symbolem Kodaně je už od 19. století Andersonova Malá mořská víla.

Z města do přírody

Za projetí určitě stojí „pevninské“ Dánsko, tedy Jutsko. Jeho západní pobřeží, tedy Vestjylland, je téměř celé fascinující střídáním písečných pláží a lagunových jezer. Na jeho severním cípu leží v průlivu Bredning město Aalborg se starým hradem a zábavním parkem Karolinelund. Asi 150 km jižněji leží ve městě Billung nejstarší a také největší Legoland v Evropě, což potěší nejen děti! Z malých kostiček tu jsou sestaveny slavné stavby světa od zámků přes mrakodrapy až třeba po Mount Rushmore! Předností Dánska je stále čistý vzduch, díky moři a nulovým exhalacím. Ostrov Møn na jihovýchodě země je celý přírodní rezervací a na jeho bílé křídové útesy nezapomenete.

Starý přístav Nyhavn je krásný a má velmi poetickou atmosféru!

Dánsko a jeho trajekty

Ač je v Dánsku vybudována řada mostů a tunelů pod mořem, velkou roli tu hrají mořské trajekty, které ostrůvkovému státu dodávají další dimenzi půvabu, možností i svébytného pohledu na svět. Jenom z Kodaně jezdí trajekty, kam se můžete nalodit i s autem (ba i s autobusem), nejen do blízkého Helsingøru a odtud do švédského Helsingborgu, ale také do přístavu Als v Jutsku a na ostrovy Samsø, Bornholm a Langeland. Při plavbě samozřejmě míjíte další ostrovy a fjordy a podívaná je to skvělá. Půvabné je, že trajekty propojují i malé ostrovy jako Ærø, Helnæs, Fænø a další. Ale největší pocit mořeplavce se vás zmocní na trajektu v Atlantiku. Z Hirtshalsu na severu Jutska jezdí trajekt na Faerské ostrovy a považte, až na Island do přístavu Seydisfjördur! Trvá to sice dva dny, ale s dobře zásobenou lodní restaurací, na často deštěm bičované palubě a s útulnou kajutou je to vážně zážitek!

Přes mořský průliv Öresund dojedete přímo z Kodaně až do švédského přístavu Malmö.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden