Můj čas na kafíčko

Dáte si pivečko?

V posledních letech se ukazuje, že i ženy stále víc pijí pivo. Vychází najevo, že jeho přiměřená konzumace má celou řadu pozitivních účinků.

Na žízeň i pro zdraví

Pivo obsahuje 92 % vody, je to skvělý hydratační nápoj a hasí žízeň. Kromě toho obsahuje na 30 minerálů, hlavně sodík, draslík, vápník, hořčík a další, ze vzácných třeba křemík či selen. Je i bohatým zdrojem vitaminů skupiny B.

Tento koktejl látek pozitivně ovlivňuje metabolismus, trávení, snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí, aterosklerózy, dokonce i rakoviny prsu, dělohy a střev. Má i zklidňující efekt, po sklence večer se pak lépe usíná.

Pivo je stále oblíbenější i u něžného pohlaví.

Pozor na kalorie

Pivo má však nezanedbatelnou kalorickou hodnotu. Vypitím 1 litru 10% piva do,sebe dostanete 1500 kJ a 12% 1800 kJ, což téměř odpovídá 100 g jablkového závinu (1633 kJ), respektive 100 g mléčné čokolády (2291 kJ).

A samozřejmě je v něm i alkohol, 30–50 g v 1 litru, přičemž relativně bezpečná dávka pro zdravého dospělého člověka je 30–40 g alkoholu za den. Ale pozor! I u piva hrozí vznik závislosti  a „pivní břicho “může narůst i ženě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden