Můj kousek štěstí

Dáváte pumpě zabrat? Hrozí srdeční selhání

Dobrá nálada, optimismus a zdravý pohyb přispívají k pohodě duše i srdce.

Únava, otékání nohou, zadýchávání – to jsou obtíže, které občas zná každý. Často nad nimi spíš mávneme rukou, mohou ale signalizovat vážnější problém.

Na rozdíl od infarktu se srdeční selhání nedostaví náhle a první příznaky se projevují v úplně jiných částech těla. Přitom jde o onemocnění ohrožující život.

Nenechte ho selhat úplně

Srdeční selhání je onemocnění, při němž srdce nezvládá pumpovat dostatečné množství krve do těla. Může být akutní, které způsobí plicní embolie, nebo se vyvíjí delší dobu. Zde bývá často příčinou neléčený nebo špatně léčený vysoký tlak, což je provázeno různými příznaky.

Některé z nich se mohou zdát zcela běžné. A protože chybí bolest u srdce, člověka často ani nenapadne, že by za nimi mohlo stát právě ono. Jak ho ale poznat včas?

Nepravidelné bušení může být varovný signál.

Zadýchávání a únava

Zadýchat se při větší fyzické aktivitě je přirozené. Pokud se to ovšem děje třeba při nenáročné procházce nebo běžných domácích pracích, měli byste zpozornět. Při srdečním selhání se může hromadit krev v plicích, pronikat do plicních sklípků, a způsobovat plicní otok.

Proto je dýchání ztížené, a to i v klidu, zejména vleže. A když se krev do některých orgánů nedostává, chybí jim kyslík což způsobuje únavu, i když člověk skoro nic nedělá. Pak může být problém třeba i jen přinést domů tašku s nákupem.

Oteklé nohy a stoupající váha

Otoky nohou nemusejí souviset jen s žilním onemocněním, bývají jedním z nejtypičtějších příznaků srdečního selhání. V nohou se hromadí krev a vznikají otoky, nejdříve u kotníků, postupně se rozšiřují na stehna a hýždě.

Také může začít docházet ke skokovému přibývání na váze, i když se stravujete stále stejně. V těle se totiž hromadí tekutiny a v orgánech břišní dutiny zůstává větší množství krve, někdo může pociťovat tlak pod žebry, zažívacím potíže či nevolnost.

Nepodceňujte pravidelné měření krevního tlaku − můžete tak odhalit hrozící nebezpečí včas.

Bušení srdce a krční žíly

Jeden z hlavních příznaků se na srdci přece jen projevuje, a to na jeho rytmu. Může bušit nepravidelně nebo rychleji. Způsobuje to nedostatečné stahování srdečních síní, které zhoršuje proudění krve.

Dalším znakem pak mohou být viditelné krční žíly. Při normálním stavu nebývají nijak zvlášť nápadné nebo vystouplé, při srdečním selhání se ale krev může hromadit i v nich, takže žíly bez zjevné příčiny vystupují.

Jak se zachovat?

Pokud se objeví některé z uvedených potíží či příznaků, zvláště pokud neodeznívají a spíše se zhoršují, je nutné neprodleně navštívit lékaře. Ten provede vyšetření EKG (elektrokardiogram), rentgenový snímek plic a odebere krev.

Na základě výsledků pak nasadí léčbu podle vašeho stavu. Někdy postačí nasadit prášky, jindy je potřeba chirurgické řešení. K tomu pro sebe můžete něco udělat i sami, alespoň co se týká zdravého životního stylu.

Víte, že...

•… v pokročilé fázi nemoci může dojít k poruchám myšlení i depresím?
•… srdeční selhání zabíjí víc lidí než rakovina?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden