Moje sladké tajemství

Dávejte si pozor na klíšťata

Jeden malý tvoreček vám může obrátit život vzhůru nohama!

Oteplení, na které jsme všichni tak dlouho čekali, přímo vybízí k výletu do přírody. Jenže kromě rostlin se po zimě k životu probrala i klíšťata. A setkání s nimi může být opravdu velmi nebezpečné.

Klíště je nebezpečný parazit, na kterého můžete narazit prakticky kdekoli. A přestože jsou místa, kde je jeho výskyt výrazně zvýšený, v bezpečí před ním nejste ani v udržovaném městském parku.

To, čím nás ohrožuje, je fakt, že může přenášet celou řadu nemocí, z nichž nejčastější a nejnebezpečnější jsou dvě – lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Přestože prvotní příznaky mohou být podobné, nemoci jsou zcela odlišné!

Po příchodu domů z lesa se vždy zkontrolujte.

Klíšťová encefalitida

Přestože se jedná o onemocnění, které může v krajním případě skončit úmrtím, začněme dobrými zprávami. Jednou z nich je, že tato nemoc je na rozdíl od boreliózy daleko méně častá, i když i její podíl se v posledních letech zvyšuje.

Ale tím hlavním je fakt, že se jí dá dobře předcházet pomocí očkování. Tím ale pozitivní věci končí. Encefalitida je virového původu a to znamená, že léčba antibiotiky se v jejím případě nedá použít.

V případě onemocnění lze pouze tlumit příznaky, jako je horečka, urputné bolesti hlavy nebo zvracení. I po vyléčení velké části pacientů zůstávají některé trvalé následky. Mezi ty patří porucha sluchu, špatná koncentrace, poruchy paměti, nespavost či úzkosti.

Lymská borelióza

Na rozdíl od encefalitidy je toto onemocnění způsobeno bakterií, a proto dobře reaguje na léčbu antibiotiky. Zásadní je ale včasná diagnóza. Typicky se v místě přisátí klíštěte objeví zarudnutí, které mívá světlejší střed a znatelné ohraničení.

Pokud navíc pociťujete únavu, bolesti hlavy a máte zvýšenou teplotu, rozhodně vyhledejte lékaře. Nemoc se nevyplatí podceňovat, protože může vést k poškození kloubů, centrální nervové soustavy, a v některých případech může dojít až k poškození srdce.

Klíšťat přenášejících boreliózu je na našem území velký podíl a rok od roku nadále stoupá. Špatnou zprávou je i to, že se proti ní nelze chránit očkováním.

Zásadní je bezesporu prevence

Asi každému je jasné, že nejlepší je nemoci předcházet. V případě těch, které způsobují klíšťata, je to poměrně snadné. Kromě očkování, které probíhá ve třech dávkách a je na něj přispíváno ze zdravotního pojištění, to jsou pak hlavně repelenty.

Bez jejich použití by lidé neměli vstupovat do lesů či vysoké trávy zejména v období od dubna do října, kdy je aktivita klíšťat obecně nejvyšší. Velmi ale závisí na počasí. Čím teplejší rok, tím delší je čas, po který jsou aktivní.

Samozřejmostí by mělo být i vhodné oblečení. Doporučuje se oblečení s dlouhými nohavicemi a rukávy z hladké světlé látky, na které jsou lezoucí paraziti dobře vidět a je možné se jich včas zbavit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden