Můj kousek štěstí

Dcera se stala obětí kiberšikany

Tehdy jsme netušili, jak velké počítač skrývá nebezpečí. Začalo to nevinnou hrou a skončilo šikanou našeho jediného dítěte.

Na základní škole měla dcera vyznamenání, a tak pro nás nebylo překvapující, když se dostala na dobré gymnázium. Co se týče kluků, měla ale naše Lenka problémy. Až příliš byla „zažraná“ do romantických knih a filmů nebo celé hodiny trávila u počítače. Také málo pečovala o svůj vzhled, a tak ji žádný kluk nechtěl. Měla sice skvělé známky ve škole, ale žádné přátele. Byla vlk samotář, takový duch třídy…

Zamilovala se přes internet

Byla jsem spokojená, že přináší domu skvělé výsledky a nechala jí, ať se ve volném čase dělá, co chce. Lenku jsem vídala denně, ale netušila jsem, co celé hodiny ve svém pokoji dělá. Jednoho večera jsem ale začala vyzvídat. Zdálo se totiž, že Lenka ožila. Její oči zářily a na tváři se jí usadil šťastný úsměv. Začala mi vyprávět o chlapci, kterého poznala přes internet. Rozuměli si, a jak jsem jí poslouchala, zdálo se, že je to fajn kluk. Nebylo pochyb o tom, že se dcera zamilovala. Přála jsem jí to. Bohužel jsem netušila, co se dělo za oponou. Dcera ve své naivní důvěřivosti udělala největší chybu ve svém mladém věku. Ze zamilovanosti poslala klukovi z chatu své nahé fotografie, jak si přál. Netušila, že za celou konverzací se skrývá spolužák, který ji chtěl zesměšnit. Druhého dne, když dorazila do školy, ji ve třídě přivítala smršť pošklebků. Její nahé fotografie putovaly celou školou.

Uzavřela se do samoty

Doma jsem si ničeho nevšimla, Lenka byla mlčenlivá jako vždy. A tak jsem dlouho netušila, co se děje. Dcery nahé obrázky kolovaly internetem a spolužáci i neznámá mládež se jí vysmívali, Stala se terčem posměchu a vulgárních urážek. Jak se musela trápit! Její internetová láska neexistovala, a teď jí navíc pronásledovaly fotky, které neměl nikdo vidět. Že je něco špatně, jsem si všimla až mnohem později. Do školy si mě pozval třídní učitel. Byla jsem zvědavá, co se stalo, a tak jsem za ním rychle dorazila. Zděsila jsem se, když mi oznámil, že dcera už čtyři měsíce ve škole chybí a že tedy podává návrh na vyloučení. Rozzuřená jsem běžela domů.

Zrušila všechny sociální sítě

Dceru jsem našla v jejím pokoji. Byla jsem na ní nepříjemná a křičela: „Proč nechodíš do školy?“ Měla jsem strach, že se Lenka vrhla do záškoláctví nebo dokonce spadla do drog. Vypadala totiž strašně, kruhy pod očima, bledá a pohublá. Lenka se rozplakala a konečně mi řekla svůj příběh. S velkou hanbou mi ukázala své fotky, kolující na internetu. Rozplakala jsem se taky a objala jí. Měla jsem pro ní pochopení a vztek na celou školu a spolužáky. Rozhodla jsem se dceru z gymnázia okamžitě odhlásit. Lenka změnila školu, a jen si tím polepšila. V novém kolektivu si našla jak kamarády, tak hodného přítele. Ze svého zážitku se poučila, vymazala všechny své sociální profily a na internetu pobývá pouze, když musí.

Dana (47), Příbram.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden