Můj kousek štěstí

Dejte plochým nohám volnost

Z atímco u dětí do pěti let jsou ploché nohy normální, protože jejich nožní klenba se vyvíjí, u dospělých je tato vada příčinou mnoha zdravotních problémů. Jde přitom o velmi často se vyskytující vadu. Ploché nohy má totiž 25 až 30 % dospělých.

Genetika i zkrácené šlachy

Plochá noha vzniká, když se klenba chodidla tvořená drobnými kůstkami, svaly a šlachami zhroutí a neposkytuje tělu dostatečnou oporu. To se projeví bolestí, potížemi při chůzi, bolestí zad. Ploché nohy mohou vzniknout nošením nevhodné obuvi, nedostatečným pohybem, který vede ke zkracování šlach, či z nadváhy i dědičnosti. Abyste zjistili, zda se tento problém týká i vás, poslouží vám jednoduchý test.

Máte plochou nohu?

Navlhčete si chodidla a otiskněte je na suchý povrch. Zdravá klenba udělá půlměsícovitý otisk, nebo dokonce takový, kde není otisk paty spojený s otiskem zbytku chodidla. U ploché nohy se otiskne chodidlo celé. Je-li tomu tak, měli byste situaci řešit co nejdříve s ortopedem.

Cvičení a vhodná obuv

V méně závažných případech může hodně pomoci speciální cvičení pro ploché nohy, které klenbu posiluje. Velmi vhodná je i chůze naboso, ovšem v členitém přírodním terénu, nikoli na tvrdém městském povrchu. Ke stimulaci chodidla a zpevňování klenby mohou přispět i tzv. barefoot boty. V případě, že je poškození chodidla značné a došlo k rozvoji dalších ortopedických vad jako je vbočený palec či deformace kostí, je nutné navštívit lékaře. Ten vám doporučí vhodné vložky a obuv, stejně jako optimální cvičení. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden