Demikát – polévka z brynzy

Suroviny na 8 porcí:

1,5 l haluškovice (voda z halušek)

2 cibule

8 kuliček pepře 1

lžička sladké papriky

½ lžičky drceného kmínu

150 g brynzy

0,1 l smetany

2 krajíce celozrnného chleba

1 lžíce sádla

pažitka, kopr, petrželka

Postup: 
V míse smíchejte brynzu s nadrobno nasekanou cibulí a kořením (pepř, kmín, paprika) a zalijte teplou haluškovicí. Solit není nutné, pravá brynza je dost slaná. Vše se dobře rozšlehá a nechá na mírném ohni krátce prohřát – demikát nesmí vřít, aby neztratil vitamíny.Polévku na talířích doplňte kostkami starého chleba opraženého na sádle a posypte pažitkou, koprem nebo petrželovou natí.

Část brynzy lze nahradit pomazánkovým máslem nebo zakysanou smetanou. Voda z instantních halušek nemá vlastnosti pravé haluškovice, proto je možné použít vodu z brambor, těstovin nebo zeleninový vývar. Extra tip: Můžete přidat česnek, máslo, restovanou slaninu, uzený sýr, vařené brambory, houby či tarhoňu (drobení). Takto vylepšený demikát se jmenuje „čír“ a může se podávat jako hlavní jídlo.

reklama
reklama