Můj kousek štěstí

Devatero rad,  jak na vrásky

V létě by mělo být složení krémů a sér, které používáme, lehké, základem je hydratace.

Stárnutí pleti se zastavit nedá, ale můžete ho hodně zpomalit. Stačí k tomu jen důsledně dodržovat pár pravidel.

I když je třeba vaše pleť unavená, povadlá či zašedlá, můžete ji pomoci osvěžit a zpevnit. Pokud se o svou pleť budete starat dle jednoduchých tipů, věřte, že bude vypadat mladistvě a rozdíl pozná i vaše okolí, která vám to dá najevo. Co tedy na pleť nejlépe funguje?

1. Chladná voda

Nejjednodušší způsob, jak pleť po ránu osvěžit a „nakopnout,“ je opláchnutí obličeje studenou vodou. Chlad podpoří rozproudění krve, a tím jsou různé toxiny účinněji vyplavovány z kůže přes kapiláry.

2. Rozdíly

Zatímco horká voda otevírá póry, studená voda je naopak uzavírá, což napomáhá stahování pórů a celkovému vzhledu pokožky obličeje. Studená voda je prospěšná nejen pro mastnou, ale i pro suchou nebo k akné náchylnou pokožku, protože v ní udržuje správnou hladinu hydratace.

Studená voda pomáhá zlepšit i tón pleti, takže pak vypadá svěží a mladší. Při pravidelném ranním mytí studenou vodu se zpomalí proces stárnutí a napomůže k vyplnění vrásek ve tváři.

Pleťové masky toho za pár minut dokážou opravdu hodně a výsledek je vidět ihned.

3. Důležité antioxidanty

I pleť je denně ohrožována volnými radikály, které se velkou měrou podílejí na jejím stárnutí. Dodejte ji vitaminy, které s nimi dovedou zatočit. Jde především o vitamin C, dále A a E.  Najdete je kromě stravy i v různých pleťových krémech nebo sérech.

Kromě ochrany pleť vyživují, dokážou proniknout i do jejích hlubších vrstev, kde podporují tvorbu kolagenu. Kolagen je tělu vlastní látka, která mimo jiné pomáhá vypínat pokožku, dodává jí pružnost, a tím omezuje vrásky.

4. Náhražky

S postupujícím věkem ho ale v těle ubývá, a proto se hodí dodat mu nějaký navíc. To můžete udělat pomocí potravinových doplňků, které působí zevnitř, i vhodné kosmetiky s kolagenem, která pleť podpoří zvenčí.

5. Pleťové masky

Zvykněte si dopřát své pleti pleťovou masku pravidelně jednou týdně. Jsou nejen skvělou prevencí vzniku vrásek, ale dokážou mnohé další – podle toho, kterou zvolíte, jí dodají hydrataci, výživu, vypnou ji, zahladí drobné vrásky, zbaví ji černých teček.

Na výběr je spousta druhů. Vyberte si tu nejvhodnější pro svou pleť nebo podle toho, jaký problém potřebujete řešit. Využít můžete i přírodní ingredience, které najdete doma ve spíži či v ledničce.

6. Ochrana před sluncem

Dávno je jasné, že velkým nepřítelem pleti je škodlivé sluneční záření, které se velkou měrou podílí na vzniku vrásek. Proto je potřeba před ním pleť chránit.

Nejen při opalování, ale pokud možno každý den, a to i když je venku zrovna pošmourno – neviditelné záření dokáže pronikat i skrze mraky. Používejte pleťové krémy s ochranným faktorem a na opalování volte vyšší OF.

Arganový olej působí na pleť jako zázračný elixír.

7. Pleťové oleje

Večer sáhněte po skvělém pomocníkovi – pleťovém oleji, který je pro ni doslova požehnáním. Ať už si vyberete arganový, jojobový nebo kokosový, pomůže vám udržovat pleť stále hladkou, pružnou a sametově hebkou.

Pleťové oleje nejsou mastné, rychle se vstřebávají a dodají pleti potřebné látky. Stačí jen po vyčištění pleti nanést pár kapek na prsty a jemně je vmasírovat do pokožky.

8. Pitný režim

Pokud budete pít nedostatečně, žádný drahý krém pleť před dehydratací nezachrání – bude vysušená a bude mít větší sklon k tvorbě vrásek. Základem pitného režimu by měla být čistá voda, případně minerálky nebo bylinkové čaje.

9. Dobrý spánek

Podmínkou svěží pleti je i kvalitní spánek. Když spíte málo a během noci se budíte, je to na pleti hned znát. Pokožka se během spánku také regeneruje, a pokud na to nemá dostatek času, vede to k jejímu rychlejšímu stárnutí. Dopřejte si aspoň 7–8 hodin spánku.

Víte, že...

•… kvalitu pleti ohrožuje také stres?

•… na noc je proti vráskám dobré sérum s retinolem?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden