Divočák se šípkovou a se zelím

Víte, že šípková omáčka se může podávat také se zelím?

Suroviny:

● 1 kg kančí kýty ● 250 g slaniny ● 1 mrkev
● 2 petržele ● 1 celer ● 1 cibule
● 1 citron v bio kvalitě ● 250 g másla
● 1 lžíce třtin. cukru ● 6 lžic octa ● 10 ks jalovce
● 5 kuliček nového koření ● 10 kuliček pepře
● 5 bobkových listů ● sůl

Na omáčku:

● 4 dcl červeného vína ● 5 dcl vývaru ● šípková zavařenina

Postup:

Slaninu nakrájejte na hranolky a ty dejte na 5 min do mrazničky. Poté jimi prošpikujte kančí kýtu. Maso ovažte provázkem, ať drží tvar.

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte, máslo ze 2/3 rozpusťte v kastrolu, přidejte zeleninu a rozdrcené koření. Zeleninu orestujte, přidejte cukr, polovinu nakrájeného citronu, promíchejte a přilijte ocet.

Maso v pekáči přelijte marinádou a poklaďte zbylým citronem. V chladu nechte marinovat 2–3 dny.

Maso vyjměte a očistěte. Třetinu másla rozpusťte na pánvi a maso na něm opečte, až se zatáhne. Vyjměte ho a orestujte zeleninu. Vložte ji do nádoby s poklicí, přilijte marinádu a na vrch položte maso s kolečky citronu a zalité vývarem a vínem. Přidejte zavařeninu a skořici.

Maso pečte při 170 °C asi 2 hod. Při pečení je přelijte výpekem.

Maso vyndejte z omáčky. Výpek se zeleninou propasírujte přes síto. Dle chuti přidejte zavařeninu.

Příprava: 3 hod
Cena za porci: 70 Kč

reklama

Komentáře