Můj čas na kafíčko

Djerba, ostrov exotiky a odpočinku

Na Tuniské Djerbě najdete za pár korun přesně to, co se čeká od dovolené ve Středozemí. Všestrannou péči, dobré služby, moře, slunce a pocit bezstarostnosti. Zdejší obyvatelé jsou potomky Berberů, kliďasové, zvyklí pracovat a obchodovat.
Vyrazíte si odpočinout?

Kam zmizeli z pohodlných lehátek hosté? Bude asi poledne, a tak šli na oběd.

Kdo vydrží osm nebo deset dní přibitý na plážovém lehátku, když je na ostrově tolik zajímavostí? Třeba prastará židovská obec Er-Riadh s krásnou starověkou synagogou El-Ghriba. Na severu ostrova v Houmt Souk najdete starověkou pevnost Borj El-Kébir, která byla kdysi i základnou arabských pirátů a kde jako by stále byl ve vzduchu ryk zapomenutých bitev. Uprostřed městečka je bělostná mešita Al-Ghorba s tureckým minaretem, kde se každý čtvrtek koná trh neboli pro turistu šance koupit si něco pěkného. Najdete tu výrobky z kůže, textilu, keramiky, zlaté i stříbrné šperky. Neznámější rekreační resorty leží na východním pobřeží, kde poblíž silnice je k vidění ruina pevnosti Ras El-Kastil. Leží na písečném poloostrůvku, za odlivu se k ní dá dojít.

Tenhle hotel v Matmatě, tedy ve vnitrozemí, docela dobře imituje tradiční architekturu.

Ráj pro lenochy

Djerba má vlastní mezinárodní letiště a je to svět tak trochu sám pro sebe. Máte-li málo času, můžete i vynechat návštěvu tuniské pevniny. Slunečných dnů je tu 320 do roka a procházky po plážích při západu slunce nezapomenutelné. Ostrov je placatý a ideální pro výlety po něm je vypůjčené kolo nebo skútr. Romantické duše navštíví vesničku Midoun, kde se každé úterý koná tradiční berberská svatba a diváky tu vítají. Tamtéž lze navštívit krokodýlí farmu a pokochat se při krmení jejich ostrými ještěřími zuby. Ve vsi Guellala se můžete dívat pod ruce tradičním hrnčířům a koupit si nějaký tradiční výrobek. Ale jinak je Djerba spíš pohodlná, válecí záležitost.

Projeďte se na velbloudu, ale dobře se držte!

Kamz z Djerby?

Djerba je s pevninou spojená silnicí, a tak není problém vyrazit na výlet, který vám v hotelu rádi zprostředkují. Sto kilometrů západním směrem se můžete ocitnout rovnou v pravěku, když se ubytujete v jeskynním hotelu v Matmatě – ideálním startu pro výlet do pouští národního parku Jebil. Zajímavý je výlet trajektem z Djerba Ajim do Jorfu, což už je brána do pouště. Relativně blízko je národní park Bou-Hedma, kde skromné potůčky živí podhorské louky s ojedinělými stromy, mezi kterými žijí stáda antilop. Přes letovisko Zarzis se dostanete k pozoruhodnému „jezeru“ El Bibane, spojenému s mořem, které je rybí a ptačí rezervací. Ale úžasných věcí je tu k vidění mnohem víc!

Pevnost Ghází Mustafa tady kdysi postavili vládnoucí Turci.

All Inclusive na Djerbě

Platí, že většinu pokrmů hotelové snídaně na Djerbě i jinde v Tunisku tvoří místní pokrmy, lehce přizpůsobené chuti Evropanů. Kuskus – pšeničná krupice podávaná se zeleninou a masem. Brik – piroh z listového těsta plněný vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami. Tajine – směs masa a vajec, podává se s kuskusem. Marguez – pikantní párečky za skopového masa. Mechouia – salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kapari. Harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a oleje. Brochettes – jako špíz podávané kousky grilovaného jehněčího. Doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec.
Kefta – grilované kuličky sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem. Ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené především česnekem, mátou a koriandrem.

A takhle to vypadá, když ráno vyjdete ze svého hotelu. Taky máte chuť běžet do moře?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden