Můj čas na kafíčko

Do republiky se Pavel Landovský pokoušel vrátit i tím, že přeplaval řeku Dunaj!

Můj čas na kafíčko

S rakouským pasem mohl jezdit do Maďarska, ale i tam číhali estébáci!

Málokterý český umělec měl tak dramatický a zajímavý život jako skvělý herec a současně rebel Pavel Landovský (+78). Prožil drsný konec války, pak ho šikanoval režim a nakonec ho vyhnali do ciziny!

Bouřlivák a provokatér Pavel Landovský (+78) měl předky, kteří odešli v 80. letech 19. století do Ruska. Odtamtud se jeho dědeček vrátil v roce 1921. Hercův otec byl inženýrem, zatímco maminka pocházela z rodiny nadlesního. Díky svým předkům uměl Pavel už jako malý mluvit rusky, což se v době protektorátu zrovna dvakrát moc nehodilo. Do školy chodil v Německém Brodu (dnešní Havlíčkův Brod), ale moc se neučilo, protože často bylo bombardování. Na konci války mu bylo deset let a z té doby měl intenzivní vzpomínky. Nikdy neměl jasno v tom, jestli nezabil člověka. Díky své ruštině se totiž skamarádil se sovětským kulometčíkem, klukem jen o tři roky starším než on. „V kulometným hnízdě v takovým kusu lesíka, Vlkovsko se jmenoval, mi kluk povídá: Postrelaj – a pak vyběhlo z lesa patnáct kluků z Hitlerjugend ... Co já vím, možná jsem někoho trefil,“ vzpomínal v jednom rozhovoru.

Kradl uhlí a pašoval jehly!

Protože jeho otec byl před válkou členem agrární strany, bylo po roce 1948 jasné, že Pavel nebude moci studovat to, co by chtěl. Střední škola byla tabu. Šel se tedy učit nástrojařem. „O tom, že bych dělal v životě něco jiného, jsem si vůbec nedovolil přemýšlet,“ konstatoval. Když se v 50. letech situace trochu uvolnila, mohl jako „dělnický kádr“ nastoupit na průmyslovku. Tam ale dlouho

Zbývá vám 77% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden