Můj kousek štěstí

Doba roušková

Bez roušky se dnes prakticky nikdo neobejde. Jak se ale o ni správně starat, aby nás chránila? Pro každý typ platí jiné zásady.


Rouška přestává být účinná, jakmile zvlhne, u některých typů k tomu může dojít už po patnácti minutách. Na vnitřní straně roušky pak dochází k množení bakterií, které mohou způsobovat různé obtíže. Nosit stejnou roušku více dní proto může být dokonce nebezpečné.


Bavlněné roušky


Bavlněná rouška obvykle vydrží suchá asi čtyři hodiny. Pokud používáme dvouvrstvé bavlněné roušky s vyměnitelným filtrem, filtr je po použití třeba opatrně vyjmout a vyhodit. Pokud roušku nemáte nasazenou a nosíte ji s sebou (třeba v autě), nedávejte ji jen tak do kapsy či do kabelky. Mějte ji v uzavíratelné, třeba igelitovém sáčku, který pravidelně vyměňujte za nový. Při ukládání a vyjímání roušky se dotýkejte pouze gumiček nebo tkanic, a to čistýma rukama.

Prát byste ji měli každý den, ideálně při 90 °C s vyvářkou nebo alespoň při 60 °C. Pro praní můžete použít běžné prací prostředky, a pokud chcete zesílit dezinfekční účinek, můžete přidat bělící prostředky bez chloru – nepoužívejte ho však na roušky barevné, protože může dojít k jejich odbarvení. Aby byla dokonale čistá, je po jejím usušení (můžete i v sušičce) potřeba ji i vyžehlit napařovací žehličkou.

Pokud vypranou látkovou roušku nebudete nějakou dobu používat, stačí ji pak vyžehlit před opětovným nasazením. Bavlněné roušky můžete také vyvařit v hrnci. Roušky ponořte celé do vody, uveďte k varu a nechte vařit minimálně po dobu pěti minut. Po vyvaření nechte roušky ve vodě vychladnout, pak je usušte a vyžehlete. Vyprané roušky skladujte ideálně v uzavíratelné plastové krabice, kterou předem vydezinfikujete, případně v uzavíratelných igelitových sáčcích.

Jednorázové ústenky

Už z názvu vyplývá, že jsou určené opravdu jen na jedno použití. Hodí se pro případ jedné cesty hromadnou dopravou nebo třeba při cestě na poštu či do obchodu. Jejich životnost bývá kolem dvou hodin, pokud se ale více zadýcháváte, rouška navlhne dříve a tím se její životnost zkrátí.

Důležité je i jejich správné nasazení a sejmutí – roušky se dotýkejte opět jen v oblasti gumiček, nedotýkejte se její přední části. Po sundání roušky nebo pokud jste se se dotkli její přední části, si umyjte ruce mýdlem a desinfekcí. Je-li rouška navlhlá, hned ji vyměňte za novou. Po sundání roušku vložte do igelitového sáčku a vyhoďte do směsného odpadu, případně ji spalte v kamnech.

Respirátory


Respirátor vydrží ze všech druhů ochrany nejdéle, podle typu se uvádí až 8 hodin a při kvalitní péči se respirátor může opakovaně použít až 5krát. Je jich však více druhů s různým stupněm ochrany, proto je nutné při manipulaci s nimi řídit se pokyny výrobce. Sterilizace respirátoru se může provádět například v horkovzdušné troubě při 70 °C po dobu 24 hodin. Další možností je ponořit respirátor do roztoku 1 litru vody s 10 ml Sava a poté ho vysušit na radiátoru.

Dobré rady


V mikrovlnné troubě roušky nedezinfikujte, mohlo by dojít k jejích vznícení


Nedávejte je ani do mrazáku, dezinfekce mrazem je v tomto případě naprosto neúčinná.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden