Můj čas na kafíčko

Dobrodošli na plažu!

Uvítání v chorvatštině turistovi netřeba překládat, ostatně pláže jadranských zátok, pobřeží a lagun jsou tím hlavním, za čím do této země cestuje. A což tak přesunout se ze „svého místečka“ někam, kde to může být ještě lepší?!

Pliševac 

Nikoli náhodou se tato kilometrová pláž na Makarské riviéře u městečka Podgora, která nabízí asi nejklasičtější obrázek dalmatského pobřeží, nazývá „princeznou Jadranu“. Je dobře dostupná z hlavní pobřežní silnice a rekreant může z lehátka obdivovat štíty horského masivu Biokovo, který se zvedá nad pláží.

Velkou výhodou je borový les, kam se lze schovat před vedrem, najdete zde toalety, sprchy i převlékací kabinky. Hlad se dá zahnat v několika restauracích. A v blízké Podgoře, kam lze bez potíží dojít, jsou zase pláže městského typu. Busem 10 dní s polopenzí od 7 500 Kč.

Zrče

Necelý kilometr měří tato nejzábavnější z chorvatských pláží, na ostrově Pag. Přezdívá se jí Dalmatská Ibiza. Je tu vše, co může pláž mít, a její umístění v dlouhém členitém zálivu zajišťuje i to, že je tu klidná voda.

Nejenže je tu na tak malou lokalitu kolem pláže z jemných bílých kamínků pozoruhodné množství restaurací a nočních klubů, ale ještě se tu najdou tobogány, bazénové bary, hřiště pro beach volejbal, a komu to nestačí, ještě i lety balonem.

Pag je úzký, takže několik set metrů od Zrče jsou další letoviska Gajac a Novalja. Je tu vše, proto tvrzení, že si stačí zabalit jen časopis, platební kartu a plavky, ani nepřehání. Busem 10 dní s polopenzí od 8 200 Kč.

Vela plaža

Jednu z největších chorvatských pláží najdeme na jihu ostrova Krk v zátoce letoviska Baška. Klene se od historického centra po západní straně zátoky celé dva kilometry!

Střídá se tu jemný písek s kamínky a vstup do moře je opět pozvolný, což spolu s tobogány ve Funny Parku činí místo vhodným pro děti, které jistě nadchne i vláček podél pláže.

Jsou tu četné taverny, půjčit si lze člun, šlapadlo, lehátko i slunečník a lze vyrazit i lodí na výlet k okolním ostrovům. Z pláže je výhled na pohoří Velebit a ostrůvek Prvič. Busem 10 dní polopenze od 9 500 Kč.

Rajska plaža

Najdete ji v Loparu na severním okraji ostrova Rab. Měří asi 1,5 km a vysloveně se hodí pro rodiny s dětmi. Připravte se na mělkou vodu ještě desítky metrů od pláže. Zároveň je ale v letovisku spousta zábavy a na své si přijdou i plavci, protože v okolí mohou prozkoumat řadu zátok s menšími plážemi a hlubší vodou.

Pláž je nositelem Modré vlajky, která se uděluje za čistotu vody. Restaurace vaří hlavně z darů moře. Sprchy a toalety jsou samozřejmostí a centrum sportů má v seznamu minigolf, kopanou, tenis, stolní tenis, trampolíny a plážový volejbal. Busem 10 dní s polopenzí od 10 290 Kč.

Bijeca

Na severu chorvatského pobřeží leží poloostrov Istrie a jednou z nejhezčích pláží je tu Bijeca, ležící v zátoce přilehlého rybářského městečka Medulin. Potěší aktivní rodiny s dětmi, protože se tu snoubí pozvolný vstup do vody s nabídkou sportovních aktivit, jako jsou tenis, minigolf, bowling, plážový volejbal nebo vyjížďky na koních.

Velká je, jako všude, nabídka romantických restaurací i nočních klubů. Medulin nabízí k prohlídce archeologický komplex se starověkými hrobkami a římskými ruinami a z východního okraje pláže se lze vydat na procházku zalesněným poloostrovem Kaštej k původně prehistorické tvrzi Vrčevan. Busem 10 dní s polopenzí od 6 500 Kč.

Zlatni rat

Česky znamená název této pláže Zlatý roh, vybíhá do moře jako špičatý mys 500 metrů z jižního pobřeží ostrova Brač. Kouzelné je, že výběžek z bílých oblázků je přesýpací, takže mění tvar. Rekreanti zmožení vedrem mohou hledat stín v pobřežním borovém háji, kde se nacházejí také ruiny vily z dob starého Říma.

Hned u pláže najdeme restaurace, bary a toalety i sprchy zdarma. Většina hotelů se nachází v blízkém městečku Bol, které má přístav a centrum s gotickými a renesančními památkami a od pláže je v docházkové vzdálenosti. Ale funguje tu i místní doprava a půjčovna kol. Busem 10 dní polopenze od 8 500 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden