Moje šťastná hvězda

Dobromysl je zázračné koření

Je považována za plevel, ale má úžasné účinky na lidský organismus. Pomůže vám zbavit se bolesti,  zánětů i nachlazení. A ještě skvěle chutná.


Unás jí říkáme dobromysl obecná, ve Středozemí ji však všichni znají jako oregano. Na zahrádkách sice působí nenápadně, ale svými účinky je dobromysl jednoznačně zázračná.


Daří se jí v záhoně i na skalce


Dobromysl je divoká rostlina, která dorůstá do výšky až šedesát centimetrů. Pyšní se růžovými či fialovými kvítky a nejčastěji ji najdeme na loukách a stráních v nížinách a středních polohách.


To ale neznamená, že si ji nemůžete vypěstovat na zahrádce. Potřebuje suché slunečné stanoviště. Sazeničky vysazujeme do řádků. Na zimu je nutné ji přehrnout zeminou.


Pomůže vám zbavit se bolesti, zánětů i nachlazení.

Čas sběru 

Sbíráme zejména nať bylinky, a to dvakrát ročně, v květnu a na podzim. Pro okamžitou potřebu lze však oregano sbírat průběžně.

Co vám vyléčí?

Oregano neslouží jen k dochucování teplých i studených pokrmů, ale také jako lék na kdejaký neduh, v kosmetickém průmyslu se dokonce přidává do parfémů.

Účinně léčí kašel, má protizánětlivé účinky, zlepšuje zažívání, léčí vnitřní infekce a také pomáhá při migrénách. Z oregana si také můžete připravit koupel nebo obklady.

Lahodný bylinkový olej

Takový oreganový olej je přirozeným zabijákem bakterií, virů i infekcí, navíc má silné dezinfekční účinky.

Čerstvé nebo sušené oregano omyjte a vložte do uzavíratelné sklenice. Zalijte ho slunečnicovým olejem až po okraj. Nádobu uzavřete a nechte dva týdny macerovat. Nakonec přes plátýnko sceďte.

Olej rovněž můžete použít při bolestech zubů a dásní tak, že si jím zuby a dásně potřete a necháte deset minut působit. Taktéž jej můžete použít při masáži.

Oreganový čaj pijte třikrát denně.

Odvar z oregana

Připravit si můžete i oreganový čaj, který vám pomůže snížit cholesterol, funguje jako prevence proti rakovině a ještě posiluje imunitu. V neposlední řadě zlepšuje činnost jater. Pít byste ho měli při prvních příznacích nachlazení a při problémech s dýchacími cestami.

Dvě čajové lžičku sušeného či čerstvého oregana spařte 2 dcl vroucí vody. Po pěti minutách sceďte. Užívá se třikrát denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden