Můj čas na kafíčko

Dohnal herce Kaisera opět démon alkoholu? Další trapas na světě!

Na uzdě dál od pití se držel poměrně dlouho! O to větší ponížení zažil na vlastní kůži. Pomůže mu jeho přítelkyně?

Před kamerou i v divadle je prvotřídní český herec Oldřich Kaiser (62) schopný bravurně zahrát cokoli. Ale bohužel si s ním jako na houpačce neustále zahrává celoživotní největší strašák. A tím je sklenička jakékoli říznější lihoviny. Je teď v pohodě, nebo se o něj pokouší zase nějaká další závislost?

Dařilo se mu dlouhé tři roky vyvarovat větších alkoholových excesů a trapných předvádění, jako když například visel policistům na zádech jako pověstné klíště. Jenže teď už na herce a Oldřicha Kaisera (62) zase došlo! Těžko říct, jestli na jedinečného baviče dopadla tíha chmurného podzimu, nebo se doma pohádal se svou současnou přítelkyní Dášou Vokatou (63). Jisté ale je, že byl zase přistižen, jak se posilněný značným množstvím alkoholu potácí ulicemi pražského Smíchova. Člověk by řekl, že ho pobyt v celkem už pěti protialkoholních léčebnách a čtyřech krutých rychlých padácích z divadelního angažmá poučí. Ale opak je zřejmě pravdou. Dostal se Oldřich do dalšího opileckého kolotoče? Všechno je o to horší, že si svou chvilku vybral za bílého dne, prý potom, co strávil dva dny v jednom ze smíchovských nonstopů. Tam s největší pravděpodobností dosáhl své image ztrápeného bezdomovce. K vystřízlivění mu nepomohlo ani to, že si další den došel do místní jídelny na omáčku s houskovými knedlíky. Do jaké míry je to z jeho hlavy nějaká rebelie a jak moc ho nyní zmohly jeho vracející se nezvladatelné běsy?

Kde se asi v páru sobě tak podobných lidí stala chyba?

Nezvládl zažívání?

To ví jenom Olda sám. Ale rozhodně ho neomlouvá, že se snažil za každou cenu vstoupit do jedné místní hospůdky, která ale byla k jeho smůle kvůli opravám zavřená. Podnapilý herec se však dobýval dovnitř z jiného důvodu, než by se mohlo zdát. Místo chuti na napěněný půllitr ho totiž nejspíš zastihla zcela jiná potřeba, kterou potom, co se nedostal dovnitř, vyřešil po svém a po zbytek cesty domů ho studila jedna mokrá nohavice u džínsů. Bude tohle stačit, aby se herec znovu zamyslel nad svým promarněným hereckým talentem a  opět vyhledal jednu z léčeben na Vysočině nebo v Červeném Dvoře, které už tak dobře zná ze svých předchozích zkušeností? Jediné, co ho čas od času dokáže vytrhnout z jeho největších lákadel, je právě práce. Dokázal to i na letních hudebních festivalech, po kterých s oblibou jezdil právě s Dášou, nebo na zájezdních představeních s celoživotním parťákem a hercem Jiřím Lábusem (67). Jedna z jeho nejpopulárnějších rolí poslední doby ve filmu Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďáběl mu nejen přinesla slušný balík peněz, ale vyhoupla ho i zpátky mezi hvězdy showbyznysu.

Ani nerozlučný parťák ho před metlou lidstva neuchrání.

Když natáčí filmy, je prý abstinent

Všichni se tak shodují, že o hercově talentu není pochyb, ale to, jestli se dostaví na zkoušky včas a střízlivý, za to mnohdy tvůrcům nestojí. Sama režisérka snímku Marie Poledňáková (76) totiž po schůzce s tehdy ještě nedbale oblečeným a lehce zanedbaným Oldou hodně přemýšlela, jestli se má do takového hazardu pouštět. Co mu tak ještě zbývá? Možná jeho rodina, přátelé i samotná družka. I tyhle řady už ale kvůli jeho neuváženým hloupostem z mládí nasycených alkoholem značně prořídly. Se svou sestrou Evou Douskovou (68) se už třeba téměř nestýká. Údajně kvůli jejich společné podnikatelské minulosti, která se vůbec nepovedla a rozhádala tak skoro celou jeho rodinu. O manželku, známou herečku Naďu Konvalinkovou (66), už také přišel... Dodnes na něho ale nedá dopustit, a to i přes to, že si občas s ním připadala podle svých vlastních slov jako hadr na podlahu.

Přítelkyně si na něj umí došlápnout!

„Většina těch věcí, které provádí, si myslím, je jeho obrana. Dnes jsou to jiné věci, které ho deformují, ale nikdy jsem nepotkala nikoho tak vnitřně čistého a opravdového,“ přiznala. Začíná to tak vypadat, že hercovou jedinou poslední záchranou je jeho současná partnerka Dáša Vokatá, která ho drží dost zkrátka. „Funguje tak, že ona sedí a já lítám jako fretka. Proto jsem tak hubenej,“ stěžuje si se smíchem Oldřich. Jinak to ale asi s neposlušným hercem nepůjde. „Z mýho Oldy je najednou úplně jiný člověk. A dokonce to šlo samo, žádnou práci mi to nedalo,“ vychloubala se nedávno Dáša. Tak kde se stala chyba?

Vžil se do fiktivního příběhu až příliš?

Vtáhla ho do závislosti poslední role?

Herci vědí moc dobře, kde jejich postava končí a kde začíná reálný život. Občas to ale může dělat problémy i  profesionálům Kaiserovy velikosti. Film Po strništi bos, ve kterém si zahrál právě roli zhýralého mrzutého staříka, ho tak dost možná mohl znovu hodit do problémů s alkoholem, které ho provází téměř celý život. Nasvědčuje tomu i jeho vzhled, který se sice na slavností premiéře snažil maskovat rádoby úhledným culíkem, ale poznámkám na svou osobu se stejně neubránil. Jak si to sám vysvětluje? „Tak se to nosí, ne? Na plastiky kašlu, tak chci omládnout jiným způsobem. A docela mě ten culík baví,“ bránil se zarytě Olda. Otázkou zůstává, co přijde příště. Pravdou je, že na některé ženy to dokonce zabírá. Dělá to snad právě proto? „Já na vás pořád koukala ve filmu a teď se na vás stále dívám i tady! Asi jsem se zamilovala,“ nechala se přímo na jevišti slyšet jeho filmová kolegyně mladinká herečka Tereza Voříšková (28). Kápne Olda božskou?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden