Můj čas na kafíčko

Dokážete si poradit s paradentózou?

Trápí vás zápach z úst, ustupují vám dásně a během čištění zubů plivete krev? Pozor, můžete i přijít o chrup!

Trápí vás zápach z úst, ustupují vám dásně a během čištění zubů plivete krev? Pozor, můžete i přijít o chrup!

Paradentóza čili parodontitida je velmi rozšířené infekční onemocnění v ústní dutině, které vzniká z hromadění zubního plaku a usazených bakterií na dásních a zubech a při neléčení končívá často i ztrátou zubů. Lze jí ale předcházet dodržováním zubní hygieny, tedy nejen pravidelným čištěním kartáčkem dvakrát denně, ale i používáním dalších pomůcek, například mezizubního kartáčku a zubní nitě.

Správnou techniku čistění a používání dalších pomůcek vám ukáže dentální hygientistka, ke které byste měli chodit, stejně jako k zubaři, pravidelně dvakrát do roka.

Přichází pomalu, nenápadně

Vznik paradentózy mohou ovlivňovat i různá onemocnění, například diabetes nebo obecně nemoci, které oslabují imunitu. Velkou záludností je, že prvních pár let o ní skoro nemusíte vědět, protože nebolí.

Nemoc, kterou způsobují bakterie, postihuje dásně a okolní aparát, na kterém jsou zuby zavěšeny, a pokud se včas neléčí, může zapříčinit i jejich úplnou ztrátu. První příznaky bývají nenápadné, jde hlavně o krvácení dásní při čištění zubů, nad kterým leckdy jen mávneme rukou.

V pokročilejší fázi se kolem zubů tvoří tzv. kapsy, plné bakterií a hnisu, v posledních stadiích už je postižen závěsný zubní aparát natolik, že zuby mohou začít vypadávat.

Paradentóza není zánět dásní

Zánět dásní je jen první viditelnou částí paradentózy. Dásně při čištění nejen krvácejí, ale jsou červené a lehce nateklé. Varovným signálem bývá nepříjemný zápach. Pokud zánět neřešíte s lékařem, může velmi rychle přejít v paradentózu. I jeho příčinou je zubní plak.

Zahoďte cigarety

Nemoc není dědičná. Dědičná je pouze rychlost, jakou postupuje. Více jsou ohroženi kuřáci, protože tabák snižuje proudění krve do tkání dásní a urychluje tvorbu zubního plaku. Kouření nemoc také celkově velmi urychluje, proto je lepší s ním přestat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden