Domácí anýzové zelí

Domácí nakládané zelí můžeme ochutit i několika ingrediencemi naráz, podle toho co máme rádi.

Suroviny na 4 porce:

30 kg jemně nakrouhaného zelí ½ kg cukru ¼–½ kg soli 1kg cibule ½ sáčku anýzu několik zrnek celého pepře nové koření 2snítky kopru

Postup:

Na dno soudku či velké nádoby dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).   Zelí zatížíme prkénkem a kamenem. Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá. Místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama