Moje sladké tajemství

Domácí hamburger s chilli majonézou

Připravit si doma vynikající burger je jednodušší, než si myslíte. Zapomeňte na fastfood a vyrobte si domácí burger podle našeho návodu. Až se do křupavé bulky plněné šťavnatým kouskem masa a ochucené pikantní majonézou zakousnete, už vás nikdy nenapadne zajít na burger do rychlého občerstvení.

Suroviny:

Na bulky:

 ½ droždí

 1 lžíce cukru

 200 ml mléka

 1 ½ lžičky soli

 200 g hladké mouky

 200 g polohrubé mouky

 50 g másla

 2 vejce

 sezam na posypání

Na burgery:

 500 g mletého hovězího masa

 1 lžíce hořčice

 sůl

 pepř

 1 lžička worchesteru

 12 plátků cheddaru

 1 cibule

 2 rajčata

 4 kyselé okurky

 ¼ hlávky salátu

Na majonézu:

 200 g majonézy

 1 lžička chilli pasty

 šťáva z ½ citronu

 sůl

 pepř

Krok za krokem:

1. Droždí smíchejte s trochou cukru a vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do kvásku přidejte vychladlé rozpuštěné máslo, prosáté oba druhy mouky, zbytek cukru a mléka, sůl, jedno vejce a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To nechte vykynout na dvojnásobný objem.

2. Z těsta vytvarujte 6 stejných bochánků. Ty přendejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sezamem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte asi 15 minut dozlatova.

3. V misce smíchejte majonézu, chilli pastu, šťávu z citronu, osolte a opepřete podle chuti.

4. V míse promíchejte maso, worchester, hořčici, sůl a pepř. Vytvořte placky silné asi 2 cm a do každé udělejte prsty prohlubeň. Vkládejte je do rozpálené pánve lehce potřené olejem. Opékejte je z každé strany asi 4 minuty. Na poslední minutu položte na každý kousek masa dva plátky sýra.

5. Rozpůlené bulky vložte na rošt na 2 minuty do vyhřáté trouby.

6. Spodní stranu bulky potřete chilli majonézou, vložte list salátu, maso, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky rajčat a nakrájené kyselé okurky. Vrchní část bulky potřete majonézou a přiklopte.

Tip:

Na přípravu doporučujeme použít nahrubo namleté maso. Burger pak bude šťavnatější.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku

Smažené cibulové kroužky se skvěle hodí jako příloha k hovězímu burgeru, můžete je však jíst i samotné. Ideální jsou jako chuťovka k pivu, zobání k televizi nebo pohoštění pro návštěvy. Jejich příprava je snadná, a navíc všechny suroviny určitě najdete doma v lednici.

Suroviny:

 4 velké cibule

 200 ml piva

 150 g mouky + na obalení

 50 g bramborového škrobu

 2 vejce

 1 lžíce sladké papriky

 200 ml oleje

 sůl

 pepř

Postup:

 Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a ty rozeberte na jednotlivá kolečka.

 V míse smíchejte mouku, škrob, mletou papriku, sůl, pepř, vejce a pivo. Dobře promíchejte. Výsledkem by mělo být těstíčko tak akorát husté, aby z cibule nestékalo.

 Do vyššího rendlíku nalijte olej alespoň ve dvoucentimetrové vrstvě. Na středním plameni pomalu zahřívejte.

 Mezitím si obalte kroužky: každý kousek nejprve dokonale obalte moukou a poté namáčejte do těstíčka. Kroužky ihned vhazujte do horkého oleje. Smažte je asi minutu z každé strany. Usmažené kroužky pokládejte na papírovou utěrku, zbavíte je tak přebytečného oleje. Cibulové kroužky podávejte s domácí chilli majonézou.

Tip:

Kolečka cibule ponořte před obalením na hodinu do ledové vody, budou sladší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden