Domácí jablečný mošt

Suroviny na 8 l:

10 kg jablek

máta

skořice na dochucení

Postup:

Jablka omyjeme, zbavíme stopek a jádřinců a nastrouháme je na hrubém struhadle. Várku jablek vložíme do síta vyloženého silonovou tkaninou nebo plátnem a necháme zvolna odkapávat do hrnce nebo mísy. Když šťáva přestane kapat, začneme plátno pomalu stáčet, abychom z jablek vymačkali co nejvíce šťávy. Vymačkanou dužinu vyhodíme a stejným způsobem zpracujeme i zbylá jablka.

Odkapanou šťávu z jablek přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, můžeme přidat kousky celé skořice, zavíčkujeme je a sterilujeme asi 15 minut při 83 °C. Pokud použijeme obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplníme sklenice téměř pod okraj, postavíme je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a zahřejeme na 83 °C. Po 10 minutách rychle vnoříme do každé sklenice rukojeť vařečky (nejlépe plastové), abychom vytlačili pěnu tvořící se na povrchu, lahve uzavřeme a mošt necháme vychladnout.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama