Domácí jablečný štrúdl

Klasický český závin plný jablíček a rozinek, provoněný skořicí, je velká bašta.

Suroviny na 4 záviny - 410 g hladké mouky - 120 g sádla - 120 g másla - 10 lžic vody - 2 lžíce octa - špetka soli - 2 žloutky - 1,5 kg jablek - 1 vanilkový cukru - skořice - rozinky - strouhanka - moučkový cukr na posypání - pečicí papír

Postup

1. Do mouky přidejte pokrájené máslo i sádlo, žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujte těsto, které dejte na 60 minut odpočinout.

2. Těsto rozdělte na čtyři díly a z každého vyválejte placku. Posypte strouhankou opraženou na másle, na ni dejte nastrouhaná jablka a posypte skořicí, cukrem a rozinkami. Stočte do závinu.

3. Záviny přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a pečte při 170 ºC dorůžova. Hotové záviny pocukrujte.

reklama
reklama