Moje šťastná hvězda

Domácí majoránkový sirup

Představili jsme vám jen několik základních bylinek, které si můžete vypěstovat doma. Existuje však ještě mnoho dalších, kterým se bude dařit na vašem okenním parapetu. Mezi ně patří například oregano, máta, meduňka, koriandr, šalvěj, rozmarýn a estragon.

Všechny tyto krásné rostlinky mají něco společného. Pokud se je naučíte pěstovat, a věřte, že to není nic složitého, dodají vaší domácí kuchyni úplně nový rozměr. Navíc si z nich můžete připravit i generacemi ověřené léčivé přípravky.

Pro přípravu sirupu z majoránky budete potřebovat 500 g cukru, 800 ml vody, asi 3 hrnečky nasekané čerstvé majoránky a šťávu z jednoho citronu.

Nasekanou majoránku vsypejte do nádoby s převařenou vodou a nechte v lednici dva dny louhovat. Poté vodu slijte přes cedník
do hrnce a přidejte cukr a šťávu z citronu.

Pomalu směs míchejte a zahřívejte. Po rozpuštění cukru přiveďte na 5 minut k varu a poté naplňte do horkých vypařených láhví. Dobře zazátkujte a nechte vychladnout.

Takto připravený sirup vám v lednici vydrží až 1 rok. Sirup užívejte po lžičkách při kašli, nebo si jím můžete sladit čaj. Můžete z něj také připravit limonádu. Stačí přidat vodu, led a citron.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden