Moje sladké tajemství

Domácí masti ocení dospělí i malé děti

My vás teď seznámíme s postupem výroby těch úplně nejjednodušších domácích mastí a vysvětlíme vám, na co je používat. Až vás příště začne něco pobolívat, určitě oceníte, že je máte doma.

Sádlo nebo vazelína?

Masti se dříve připravovaly z nesoleného sádla, nebo přepuštěného másla.

I dnes můžeme sádlo pro jejich přípravu používat, ovšem pouze pokud si ho vyškvaříme doma sami. Komu však vadí jeho pach, může si v lékárně koupit za pár korun kosmetickou vazelínu. Ovšem i sádlo má své přednosti.

Velmi dobře se totiž vstřebává do pokožky.

Zahřívejte opatrně

Sádlo, nebo vazelínu pak v rendlíku na mírném plameni, ještě lépe však ve vodní lázni, ohříváme spolu s použitými bylinkami. Těch má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu.

Směs pak pomalu zahříváme zhruba hodinu, potom odstavíme a necháme vychladnout. Sádlo ani vazelína se při tomto procesu nesmí začít vařit. Další den necháme směs znovu přibližně hodinu zahřívat, a potom ji opatrně s c edíme přes čisté plátno.

Tak se zbavíme zbytků použitých bylinek. Vznikne nám tmavá čirá tekutina, do které můžeme přimíchat bylinkovou tinkturu nebo pár kapek voňavého éterického oleje.

Důležitá je čistota

Připravenou mast rychle přelijeme do čistých uzavíratelných kelímků.

Musíme to stihnout dřív, než začne chladnout. Počkáme, dokud mastička v kelímcích úplně nevystydne a pak je uzavřeme. Takto vyrobená nám v lednici vydrží přibližně rok, pokud dodržíme jednu důležitou zásadu.

Mast, kterou jsme si právě vyrobili, totiž neobsahuje žádné konzervanty, a proto ji při používání nabíráme raději špachtličkou, abychom ji neznečistili. Mohla by se nám totiž začít kazit.

Měsíček na kožní problémy

Jedna z nejlepších domácích mastí je ta z měsíčku lékařského. Už naši předci totiž věděli, že měsíček umí hojit rány a uklidňovat podrážděnou kůži. Je vhodná i na čerstvé jizvy, mírné popáleniny a popraskanou kůži..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden