Moje šťastná hvězda

Domácí škvarky

Domácí je domácí. Nestojí to mnoho námahy a podle receptu si můžete připravit domácí sádlo a škvarky, které jsou mnohem kvalitnější a chutnější než ty kupované z obchodu. A dokonce vás ani finančně nezruinují.

Ingredience: 100 ml mléka, 100 ml vody, 2 kg vepřového sádla na škvaření

Postup:

1. Máte vše připravené a ingredience pohromadě? Skvělé, pusťte se do toho. Vezměte si syrové vepřové sádlo na škvaření, se kterým teď budete pracovat.

Sádlo pečlivě omyjte a pokrájejte na kostky o velikosti asi 1,5–2 cm. Kostky sádla dejte do velkého vysokého hrnce, podlijte asi 100 ml studené vody, aby se vám sádlo nepřipálilo.

2. Na nejnižším plameni začněte škvařit. Škvařte pomalu za stálého míchání, až škvarky pěkně zrůžoví, a kostky stlačte vařečkou, aby se uvolnilo co nejvíce sádla.

3. Vepřové sádlo průběžně odebírejte a sbírejte do jiného hrnce.

Když vám sádlo začne pěkně hnědnout, podlijte ho za stálého míchání asi 100 ml studeného mléka, třeba dát pozor, protože prudce v hrnci zasyčí a prská vařicí tuk, dále usilovně míchejte, aby se škvarky nepřichytily na dno hrnce, mléko se rádo připaluje.

4. Přidáním mléka se škvarky pěkně opečou a získají krásnou zlatohnědou barvu, budou křupavé a velmi chutné. Pokud chcete, můžete osolit kostky sádla hned na začátku škvaření, případně až nyní.

5. Hotové horké škvarky ihned dejte do vhodné nádoby, například kameninové nebo keramické, aby se škvarky nepřipálily. Když sádlo zchladne, naplňte jej do sklenic o objemu 0,7 litru. Když sádlo ve sklenicích ztuhne, sklenice zavíčkujte a odložte na chladné místo do spíže.

6. Po otevření skladujte nádoby se sádlem v chladničce, stejně tak dělejte s vychladlými škvarky. Z tohoto množství budete mít 1,5 l čerstvého, voňavého, bílého domácího vyškvařeného sádla a 600 g chutných domácích křupavých škvarků, což je asi šest porcí. Dejte si je s chlebem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden