Moje šťastná hvězda

Domácí zázraky pro lepší imunitu

Kvalitní spánek, dostatek aktivního odpočinku a život bez stresu nejsou jedinými zbraněmi proti virům a bakteriím. Svoji imunitu můžete podpořit i jinak – přírodní cestou,

Imunitu je třeba posilovat během celého roku. Těžko se buduje, ale přijít o ni můžete snadno. Nedostatkem pohybu, stresem a úzkostmi, špatnou stravou nebo nekvalitním spánkem. Poradíme vám, jak si imunitu znovu vybudovat, abyste se vyhnuli kašli, rýmě i dalším projevům nachlazení.

Jak začít den?

Rozhodně poctivým kuřecím vývarem. Nepoužívejte bujón ani koření do polévky. Udělejte si vývar z kuřecích skeletů a čerstvé zeleniny. Polévku konzumujte nejlépe hned ráno, k snídani.

Už naše babičky a prababičky věděly, že den se má začít něčím teplým do žaludku. Tak nastartujete nejenom metabolismus, ale také svou imunitu, která bude fungovat mnohem lépe, než když si dáte k snídani rohlík s marmeládou, vajíčka nebo koláč.

Cibule nebo zázvor s medem

Odšťavněte jednu velkou cibuli a šťávu smíchejte s horkou vodou. Anebo cibuli najemno nakrájejte, zalijte ji 300 ml vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Dochuťte medem a citronem. Čaj popíjejte teplý. Aby měl skutečně nějaký účinek, pijte alespoň jeden šálek denně.

Pokud vám cibulový čaj nechutná, vyměňte cibuli za zázvor. Zhruba dva centimetry zázvoru nastrouhejte najemnu a opět zalijte hrnkem vroucí vody. Opět můžete dochutit medem nebo například třtinovým cukrem.

Čerstvý křen

Máte rádi křen? Zařaďte ho do svého jídelníčku alespoň obden. Přidávejte ho do pomazánek, udělejte si z něj třeba salát nebo si ho naložte do medu. Nikdy ho ale nevařte, tak ztrácí své účinky.

Co dalšího nesmíte vynechat?

Jídelníček by měl obsahovat čerstvé ryby, ty totiž v sobě mají omega-3 mastné kyseliny, ideální je losos nebo makrela, výborné jsou i mořské plody. Nevynechávejte ani citrusy a hovězí maso, které je výborným zdrojem zinku.

Místo sladkých nápojů a kávy raději sáhněte po černém či zeleném čaji. Nezapomínejte ani na přírodní probiotikum, které se nachází například v bílých jogurtech, kysaném zelí, v podmáslí, nakládaných okurkách nebo i kefíru či houbě zvané kombucha, z níž se vyrábí chutné a osvěžující nápoje.

Šťáva z rakytníku

Tato bylina má skvělé léčebné účinky a užívat ji mohou téměř všichni. Funguje jako přírodní antibiotikum, posiluje játra a také příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Ideální je ve formě sirupu, ze kterého si připravíte chutnou šťávu. Jeden kilogram bobulí pořádně properte a nechte okapat. Pak propasírujte a přidejte jeden kilogram cukru. Míchejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Následně přelijte do uzavíratelné skleněné láhve a nechte ho alespoň tři dny odpočívat ve tmě a chladu. Až ho budete konzumovat, na jednu sklenici šťávy vám postačí tři polévkové lžíce sirupu. Uchovávejte ho v lednici.

Kustovnice jako přírodní antioxidant

Nejčastěji se prodává sušená, výborně se hodí do salátů nebo na večerní zobání. Skvělá je i v kombinaci s ořechy. Má podobné účinky jako náš šípek. Dokonce obsahuje stejné vitaminy a minerály. Detoxikuje náš organismus, chrání ho před viry a bakteriemi a v Číně je považována za skutečný elixír života už stovky let.

Odvar z černuchy

Můžeme ji klidně pěstovat na zahrádce. Navíc je velmi chutná, proto se používá jako koření do studených i teplých jídel. Sbíráme jen semena, která se následně drtí na prášek.

Jednu lžičku sušené byliny zalijeme čtvrt litrem studené vody a pět minut povaříme. Pak čtvrt hodiny louhujeme. Odvar pijte alespoň jednou, nejlépe však dvakrát denně. Nejenže posílí imunitu, navíc budete mít i spoustu elánu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden