Můj čas na kafíčko

Krásy slunné Hispanioly

Dominikánská republika

Právě zde přistál v prosinci roku 1492 legendární objevitel Kryštof Kolumbus. A tady taky založil první křesťanské město na celé západní polokouli, Santo Domingo. Ostrov zvaný Hispaniola byl nejdřív jednotný, až později se rozdělil na dvě části: Haiti a Dominikánskou republiku. Pojďte se zasnít...

Po přistání v Santo Domingu na jižním pobřeží máte na dosah řadu památek španělské koloniální architektury. Jsou blízko sebe na Starém Městě na západním břehu řeky Ozama, která tu ústí do moře. Především nejstarší katedrála obou Amerik, renesanční svatostánek Santa Maria de la Encarnación (Zvěstování Panny Marie), postavený z kamenných kvádrů.

Stejný materiál Španělé použili na blízkou pevnost Ozama se zubatým cimbuřím a rezavějícími kanónky. Velkolepost El Alcazaru, paláce s arkádovým průčelím, který si nechal postavit Diego Colombo,msyn a následník Kryštofa Kolumba, doceníte hlavně uvnitř, uprostřed přepychových sálů s obrazy, tapiseriemi a koloniálním nábytkem.

Kterou pláž si vybereme?

Santo Domingo má sice své městské pláže Punta Torrecillas a Gubia, ale to je nic proti tomu, co můžete vidět jinde. Třeba Playa Bayahibe s bělostným pískem a palmami na jihovýchodním cípu ostrova, ještě ke všemu hned u národního parku Del Este se skalnatými terasami a 400 jeskyněmi, některými i vyzdobenými kresbami vyhubeného indiánského kmene Taínů.

Podél pobřeží lze narazit na želvy, delfíny a kapustňáky, někdy okolo proplouvají i velryby. Kus dál na východ je luxusní pláž Bavaro, na severním pobřeží pláže El Caletón a Cabarete, které jsou lidovější a méně snobské, na jihu v Juan Dolio kilometry pláží oddělují od džungle mnohapatrové luxusní (ale i celkem lidové) hotely.

Vnitrozemí je velmi zelené a hornaté, nejvyšší hora, Pico Duarte v pohoří Cordillera Central, kam se pořádají výlety na vrchol, mizející často v mracích, je vysoká 3098 metrů! Zdejšímu kraji se říká Dominikánské Švýcarsko.

Jedeme do zelené laguny

Klima je jako v Alpách na jaře, vidět se tu dají papoušci, datlové, sokoli zvaní guaraguo. Zdejší údolí plní silná vůně subtropického divokého ovoce a květin flamboyan a coralillo. Velkou romantikou je výlet do národního parku Juan Bautista Perez Rancier, ve výšce 2000 metrů narazíte v džungli na 83 metrů vysoký vodopád Aguas Blancas (nikoli jediný), padající do zelené laguny.

Koupání dovoleno! Zároveň je „Dominicana“ plná kávových plantáží. Projet si místní krajinu hory a údolí  na mopedu stojí za to!

Co si odvézt na památku?

Hlavně dámy ocení hliněnou panenku Limé, oblečenou většinou do kreolského kroje. Výrobky z keramiky jsou oblíbené, ať to jsou vázy, džbánky, nebo talíře. Opravdu jen odtud si domů odvezete hudební skříňky, dřevěné či keramické, které hrají místní taneční styl merengue. Velký je výběr obrazů s lidovou nebo svéráznou mystickou tematikou.

Vysokou kvalitu tu mají výrobky z kůže. Srdce žen poposkočí nad šperky z jantaru, který tu občas má i jinde neviděný modrý odstín. Další šperkařskou specialitou jsou skvosty s kamenem larimar, který má tajemně modravý nádech.

Požitkářsky zaměření turisté si domů povezou skvělou kávu, pár lahvívynikajícího rumu, jehož tu produkují 36 druhů (Brugal, Bermúdez), či krabici doutníků (Aurora, Habanera, Cerdan). A pozornost si zaslouží krásné výrobky ze dřeva, hlavně masky a sošky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden