Moje chvilka pohody

Dopřejte suché pleti tu nejlepší péči

Toužíte po sametově hebké pleti? Základem je správná péče, která pokožku hydratuje a posiluje její ochrannou vrstvu.

Nejprve je dobré zjistit, jaký typ pokožky máte a jestli se opravdu jedná o suchou pleť. Typ vaší pleti umí nejlépe vyhodnotit kosmetička či dermatoložka, ale můžete si ho určit i sama doma jednoduchým trikem.

Nejprve si obličej důkladně ošetřete čistícím prostředkem bez alkoholu a jemně osušte. Na pleť již pak nepoužívejte žádný krém či sérum. Pokud po 45 minutách máte pleť vysušenou, matnou a stahuje se (především, když používáte mimiku), budete inklinovat k sušší pokožce.

Příčinou je stres i geny

Suchá pokožka trpí nedostatečným vytvářením kožního mazu, který zadržuje vlhkost, což má za následek ztenčení kůže a následné pnutí a zvýšení citlivosti pokožky.

Příčiny jsou z velké části dané dědičností, ale svoji roli hraje také stres či životní styl, například špatná životospráva. Citlivost suché pleti pak mohou velmi ovlivňovat vnější podněty jako je vlhkost vzduchu, chlad, topení či klimatizace.

S vodou opatrně

Na suchou kůži není dobré používat příliš vody. Samozřejmě se jí nevyhýbejte, ale například při omývání obličeje používejte místo vody přípravky, které obsahují kolagen, silikon či kyselinu hyaluronovou.

Oleje dodají vláhu

Používejte mycí přípravky na bázi olejů. Ty na pokožce vytvoří ochranný film, který v pleti udrží vodu. Vhodným olejem je například mandlový, jojobový nebo avokádový. Při nákupu kosmetických produktů se jistě vyplatí číst zadní etikety o složení.

Lidé s velmi suchou pokožkou by se měli vyhnout produktům, které obsahují sulfáty, alkohol a různá barviva, jež pokožku dráždí a vysušují. Místo vany volte rychlejší sprchu s vlažnou vodou. Vyhněte si hrubé žínce či tělovému kartáči. Na utření nepoužívejte hrubé ručníky. A kůži si utírejte pouze lehkými pohyby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden