Můj čas na kafíčko

Dopřejte tělu blahodárnou saunu

Hledáte účinnou prevenci proti nachlazení, chřipce a dalším infekcím horních cest dýchacích? Pak vsaďte na saunování. Kromě posílení imunity a detoxikace organismu také pomůžete nervovému systému a zbavíte se stresu a zkvalitníte si i spánek.

Saunu (klasickou finskou s 90 °C a minimem vlhkosti) je dobré navštěvovat alespoň jednou týdně. Tato sauna nejlépe ovlivňuje imunitní systém. Například pára, kde je 45 °C a 100% vlhkost už takové účinky na imunitu nemá. Její předností je, že pomáhá uvolňovat a posilovat horní cesty dýchací. V sauně je ideální zůstat 10–15 minut, ale záleží na každém z nás. Jakmile vám pobyt začne být nepříjemný, odejděte. Fáze zchlazování v bazénku se studenou vodou nebo pod sprchou by měla být pozvolná! Rozehřátý organismus se musí zadaptovat a ochlazení pro něj nemá být šokem. V sauně se totiž roztáhnou jemné cévy, kapiláry, při ochlazení se prudce stáhnou, a při tom prudce stoupne vysoko krevní tlak.

Základní pravidla      

Hlavní zásadou při příchodu je osprchování. Samozřejmostí je tiché chování, které nikoho neruší při relaxaci.

Do sauny se chodí zásadně bez plavek, pouze s čistou osuškou a prostěradlem. To se dává pod sebe, aby pot nekapal na dřevěné lavice.

Před ochlazením v bazénku je z hlediska hygieny také nutná sprcha, aby se z těla smyla pot.   Výhody saunování Sauna obecně podporuje vyplavování škodlivin z těla. Společně s potem je vylučováno olovo, kadmium, nikl.

Je také prevencí před vysycháním pokožky.

Pravidelné saunování zpomaluje biologický proces stárnutí. Po jakémkoli sportovním výkonu sauna pomáhá s regenerací sil. Zejména v zimě ji ocení lyžaři a snowboardisté, kdy po vymrznutí na sjezdovce tělo dokonale prohřejí. Dokáže odbourat svalovou horečku, pokud jsme přecenili své síly.

Sauna se nedoporučuje:

● pokud lidi trápí vysoký krevní tlak a nemoci oběhového systému a srdce ● u lidí s nemocemi jater a ledvin, aby nedošlo k poškození cév ● při chřipce, horečce a vůbec při zánětech ● při kožních chorobách, na nichž se zánět podílí ● v těhotenství a při menstruaci ● po flámu

Vždy je také lepší se poradit s lékařem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden