Dort s borůvkami a citronovým krémem

Upečte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé. Hodí se i pro oslavence.

Suroviny na 12 porcí

Na těsto - 1 hrnek kukuřičného škrobu - 2 hrnky hladké mouky - 2 lžičky prášku do pečiva - 1 lžička jedlé sody - 2 hrnky pískového cukru - 1 hrnek rozpuštěné Hery - 4 vejce - 1 lžíce citronové kůry - 200 ml mléka - 200 g zakysané smetany - 2 lžíce citronové šťávy - 350 g borůvek - pečicí papír

Na krém - 340 g smetanového sýra - 200 g změklého másla - 1 lžička vanilkového extraktu - 3 hrnky moučkového cukru - na ozdobu borůvky

Postup

1. Promíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva a jedlou sodu. Zvlášť spojte máslo, cukr a citrónovou kůru. Mléko smíchejte se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. K máslové směsi přimíchejte vejce. Borůvky smíchejte se 3 lžícemi sypké směsi. Směsi (kromě borůvek) promíchejte.

2. Do formy s pečicím papírem nalijte 1/3 těsta, pak ½ borůvek, opět 1/3 těsta, zbylé borůvky a nakonec zbylé těsto. Pečte při 180 °C zhruba 25 minut.

3. Na krém prošlehejte všechny přísady. Korpus rozřízněte na tři části a spojte krémem. Zbytek krému rozetřete po dortu a ozdobte borůvkami.

reklama
reklama