Můj čas na kafíčko

Dostaňte emoce pod kontrolu!

Umíte v sobě ovládnout své rozbouřené emoce? Nebo ony většinou ovládají vás?

Někdy stačí něčí hloupé slovo, a máte po náladě. Někdo vás naštve a vy cítíte, jak vám tělem probíhá divoká škála emocí. Proč se nad to nepovznesete, když to jiní umí? Poradíme vám, jak získat nadhled.

Emoce jsou forma energie. Mají sílu vás zvednout i srazit. Obvykle si vybíráte oblíbené emoce, jako je radost, když je vám dobře, a snažíte se, aby vám vydržely dlouho. Jenže stejně tak intenzivně se vyhýbáte nežádoucím emocím, jako je strach.

Snažíte se dělat všechno na světě, jen abyste necítila to, co nechcete. Tím ale plýtváte svou energií a vyčerpáváte se marným bojem. I negativní emoce k vám v tu chvíli patří a je nutné ji přijmout a projít skrze ni.

Otevřete se tomu, co cítíte. Stanete se silnější.

Strach ze strachu

Když je ve filmu děsivá scéna, zavřete oči. Jenže tak si v sobě vytvoříte ještě horší emoci: strach ze strachu. Instinktivně se snažíte přeprat negativní emoce. Abyste zmírnila zármutek, pustíte si oblíbenou komedii, protože chcete pocit uvolnění v sobě znovu vyvolat.

Potřebujete vystoupit z bludného kruhu. Získat jiný pohled na situaci, odstup a nadhled. Když změníte beznaděj v naději, uvidíte stejné věci jinak. Jenže co vám pomůže ovlivnit vaše emoce?

Nepotlačujte to, co zřetelně cítíte

Pokud chcete změnit své emoce, je třeba změnit způsob myšlení. Potlačování emocí vytváří nesoulad mezi tím, jak se cítíte a jak se tváříte. Nesnažte se být jako klaun, který chce rozesmát děti, jenže v nitru je zraněný a smutný.

Potlačení čehokoli je energeticky náročné a vyžaduje to nepřetržité úsilí něco předstírat. I brzdění v autě vás u starších modelů stojí zbytečně energii.

Jenže když své pocity neřešíte, pouze je maskujete, trpíte špatnou náladou. Zavřete-li se doma před okolím a odložíte svou masku, negativní emoce vás stejně dostihnou v plné síle i v tomto bezpečném prostředí.

Úžasná metoda přijetí

Výborná metoda, jak se vyrovnávat s negativními emocemi a zachovat si vnitřní klid, je přijetí toho, co zrovna cítíte. Je to postoj, kdy akceptujete, že máte právo být plná emocí. Jednání druhých, které nemůžete pochopit, prostě jen přijměte.

To vede ke snížení negativních emocí, protože proti nim nebudete vytvářet odpor, který vám bere sílu. Nesnažte se chápat chování druhých. Prostě to přijměte jako fakt, který nezměníte. Jen tak se vám uleví.

Neperte se s proudem

Zatímco potlačování vyžaduje sílu a přemáhání, přijetí je snadné, jako když list padne na vodu a nechá se unášet, nepere se s proudem, nesnaží se ho obrátit. Metoda přijmout věci tak, jak jsou, je cestou ke klidu ve vaší duši.

Když přijmete to, že něco nemůžete změnit, i kdybyste se rozkrájela, v ten okamžik zmizí z vašeho těla vysilující napětí. Pomůže vám to tvořit lepší budoucnost, protože už nedopustíte, aby se ta bolest někdy opakovala.

To nejlepší pro vás

Na první pohled se to může zdát protichůdné – přijmout to, co si nepřejete. Jenže teprve když pochopíte, že jste nedostala to, co si zasloužíte, může to znamenat, že si zasloužíte něco mnohem lepšího.

Někdy nedostanete to, co chcete, ale to, co potřebujete. A když zažijete zradu partnera, pochopíte, že to byl člověk, kterému jste nikdy neměla důvěřovat. Jen tak vám dojde, že takový člověk nemá co dělat ve vaší budoucnosti.

Harmonie rozumu a citů

Vy sama můžete změnit své prožívání. Až vás příště přepadne smutek, vztek, úzkost, strach, zkuste to jinak. Co kdybyste tu emoci v sobě přivítala, uznala a snažila se porozumět tomu, co vám přišla říct?

Možná, že jste zapomněla na úsměv. Na radost. Sama na sebe. Že se obětujete pro jiné, ale kde je prostor pro vaše štěstí? S tím, jak se cítíte, stačí jen nebojovat, a emoce se sama vytratí, aniž vám vezme sílu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden