Můj čas na kafíčko

Dotyk léčí tělo i duši

Není tajemstvím, že dotek je léčivý pro náš vnitřní klid. Pevné objetí či pohlazení dokáže utišit bolest a přinést uvolnění. Dotek ale dokáže ještě více…

Objetí má pozitivní účinek pro naše zdraví. Pravidelné objímání milovaných osob snižuje krevní tlak. Psychologové zjistili, že lidé, kterým se pravidelně dostávalo masáží, měli podstatně vyšší hladinu bílých krvinek a byli méně nemocní než lidé, kterých se nikdo nedotýkal.

Jedno objetí denně dokáže pravé divy a umí udržet v klidu negativní pocity. Objímejte se aspoň šest sekund.

To je minimální doba nutná k tomu, aby došlo k vyplavení oxytocinu a serotoninu, které mají vliv na naši náladu a napomáhají upevňování pout mezi lidmi. Oxytocin pomáhá lidem mít k sobě důvěru a snižuje stres.

Držte se za ruce

I držení se za ruce má vliv na naše emoční zdraví. Dávejte svoji lásku najevo i svým vnukům. Objímejte je, líbejte, jemně je lechtejte. Z miminek, která jsou často chována, vyrůstají klidnější a šťastnější lidé. Mazlete se i se svým zvířecím miláčkem. Když ho hladíte po kožíšku, váš tlak klesá a imunita se posiluje.

Je váš muž rozčilený?

Něco tak jednoduchého jako položení ruky na rameno, poplácání po paži anebo jemný stisk dlaně mu mohou pomoci. Muži, kterým se dostává povzbudivého poplácání po zádech či paži, jsou pak ochotni pomoci s něčím víc než jiní.

Nabídněte partnerovi, že ho podrbete na zádech nebo mu uděláte masáž chodidel. Nejen že mu pomůžete relaxovat a zbavit se stresů, ale můžete mu utišit i depresivní pocity, a tak posílit váš vztah.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden