Můj kousek štěstí

Dovolte si být šťastná, zkrásníte i zhubnete

Když jsme spokojení, víc nám to sluší a nepotřebujeme zajídat stres jídlem. Být šťastnými není v dnešní hektické době snadné, ale něco pro to můžeme udělat.

Takzvaný hormon štěstí serotonin dokáže s naší myslí i tělem téměř zázraky. Mimo jiné ovlivňuje naše emoce, zlepšuje náladu, paměť, kvalitu spánku a také omezuje chutě na jídlo.

Naopak jeho nedostatek způsobuje náladovost, poruchy spánku, únavu, přejídání a může vést k nespokojenosti až k depresím.

Serotonin v těle vzniká z aminokyseliny zvané tryptofan, kterou si tělo neumí samo vyrobit, a proto mu s tím musíme trochu pomoci.

Rybí maso bychom si měli dopřát dvakrát týdně.

Nejjednodušší cesta: jídelníček

Hladinu serotoninu v těle totiž můžete přímo ovlivnit zařazením těch správných potravin. A protože je tvorba serotoninu závislá na aminokyselině trypofan, je potřeba jíst hlavně takové potraviny, které ji obsahují. Patří mezi ně například losos, jehož jemné maso je navíc plné zdravých tuků a prospěšných omega-3 mastných kyselin, obsahuje i vitamin D, pomáhá udržovat zdravou pokožku a prospívá očím.

Další vhodnou potravinou je sója a sójové výrobky jako tofu, sójové „maso“ nebo „mléko“. Ty také pomohou navýšit hladinu serotoninu, a navíc dokážou i snížit riziko srdečních onemocnění a pomáhají zmírňovat některé nepříjemné příznaky klimakteria. Také je dobré často konzumovat různá semínka, zejména dýňová, a mandle, které umějí dobře tlumit pocity podrážděnosti a stres.

Dobrá zpráva pro milovnice čokolády – kakaové boby podporují dobrou náladu, zmírňují stres a deprese a navozují pocit štěstí a radosti, který je podobný jako při zamilovanosti.

Co si dáte?

Pozor ale na levnou čokoládu, takhle funguje jen ta kvalitní s vysokým obsahem kakaových bobů, ideálně bez cukru. Dalším zdrojem je také drůbeží maso, luštěniny, vejce, rajčata, listová zelenina, banány, datle, ořechy nebo ananas – ten navíc obsahuje enzym bromelain, který mimo jiné podporuje správné trávení, a tím i hubnutí.

A pokud máte pocit, že z pouhého jídla potřebnou dávku serotoninu nemáte, L-tryptofan je také možné koupit jako výživový doplněk, často v kombinaci s vitaminem B6. Skvělou metodou pro spuštění uvolňování „hormonu štěstí“ je i pravidelný pohyb, především takhle funguje aerobní cvičení.

Výlety na kole prospějí nejen zdraví a kráse, ale poznáte i zajímavá místa.

Pohyb a slunce

Fyzická aktivita rozproudí metabolismus a spalování tuků. Je celkem jedno, jaký aerobní pohyb si zvolíte, může to být třeba jízda na kole, plavání nebo běh, které se provádějí na čerstvém vzduchu, což přináší další benefity. Nachytáte při něm i sluneční paprsky, které v rozumné míře nejen vytvářejí v těle vitamin D, ale podporují i tvorbu serotoninu.

Nezapomeňte však, že sluneční záření může být i nebezpečné, a při delším pobytu na slunci používejte krémy s ochranným faktorem. A pokud zrovna počasí venkovním aktivitám nepřeje, vyzkoušejte doma aerobik nebo tanec, případně si zajděte do bazénu zaplavat nebo na aquaaerobik.

Spánek, odpočinek, relaxace

Pohybové aktivity by měly být doplněné také odpovídajícím odpočinkem a relaxací. Jedna z možností, jak zvýšit produkci serotoninu, a to velmi příjemná, je pravidelná masáž celého těla. Ta přispěje k relaxaci svalů, mysli i celého organismu, navíc v těle pomáhá snižovat hladinu kortizolu, který je produkován při stresu a emočních zátěžích.

Neméně důležitý je i kvalitní spánek potřebný nejen pro regeneraci těla, ale i pro dostatečnou produkci serotoninu. Jeho potřeba je sice individuální, ale většina lidí potřebuje sedm hodin spánku k tomu, aby se v těle potřebné množství serotoninu vytvořilo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden