Můj čas na kafíčko

Drahokam severní Afriky - Tunisko

Nejbližší exotická země, kde po celý rok žhne zlaté slunce. Dlouhé pláže lemované palmami, čisté moře, římské památky a poušť Sahara. Ale také tržiště, staré městské čtvrti nebo známá filmová místa. Tunisko je naprosto ideálním místem pro dovolenou. Je levné a z arabských zemí nejbezpečnější.

Ideální je nakombinovat odpočinek u moře s poznáváním krás a pamětihodností. Projet Tunisko můžete třeba vypůjčeným autem nebo si objednávat vyjížďky po okolí přímo na místě v hotelu. Byla by škoda nevidět solná jezera, památky z římských dob nebo úžasnou a divokou Saharu.

Kdo má rád historii, přijde si na své. Vždyť odtud vyrážel Hannibal na bojové výpravy, tady vládli Vandalové, tady měl základnu slavný pirát Barbarossa. Ale do Tuniska se jezdí hlavně kvůli koupání. Dejte si pozor, aby hotel v katalogu byl označen „přímo“ u moře, a ne „nedaleko“ od moře.

Kdo ale chce dovolenou strávit v klidu, jen poleháváním na subtropické pláži, mít to blízko do turistických restaurací a neutratit při tom celé jmění, potom asi to nejlepší, co vůbec existuje, je ostrov Djerba. Ostrov je rovný, na pohodlné výlety po okolí stačí vypůjčit si kolo nebo skútr. Romantici určitě navštíví vesničku Midoun a tradiční berberskou svatbu.

Užijte si pláže a letoviska. K vidění je i krokodýlí farma. V další vesničce Guellala na hrnčířských kruzích vytvářejí místní keramiku. Tunisko nabízí dlouhé písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Většina pláží je zde otočená do otevřeného moře.

Pláže jsou příjemně písčité a mořská hladina je většinou bohatá na vlny. Krásná letoviska většinou leží blízko městeček s historickými centry s kouzelnými uličkami, trhy a restauracemi. Taková je Mahdia, Súsa, Monastir, Hammamet a mnoho dalších.

Nenechte si ujít hlavní město Tunis s velkou mešitou Jama Ez Zitouna a starou čtvrtí – medinou. Kousek odtud jsou zbytky slavného přístavu a pevnosti Kartága. Co vás doslova ohromí, je asi 120 km vzdálené římské koloseum El-Džem. Udělejte si zajímavý výlet Budete mít pocit, že za chvilku tady začne bojové představení. Právě sem zamířili i filmaři, když točili oscarový film Gladiátor.

Na jihu země leží vesnice Matmata, známá pro svým troglodytím obydlím v jeskyních. Budete je znát ze slavných scén filmů ze série Star Wars (Hvězdné války). Pokud chcete vidět opravdový místní trh, navštivte starobylé město Súsu, jež patří na seznam památek UNESCO.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden