Můj čas na kafíčko

Drůbež není jenom kuře

Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte.

Kachna na jablkách

Suroviny na 4 porce:

1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 3 až 4 velká jablka, 100 ml olivového oleje extra virgin, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 200 ml suchého bílého vína,100 g cukru, 100, ml vody, sůl a pepř.

Postup:

1. Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem na povrchu i uvnitř. Dovnitř kachny vložíme česnek, rozmarýn a nakrájená jablka. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla. Přidáme zeleninu nakrájenou na větší kusy, rozmarýn a zalijeme vínem. Kachnu pečeme při 190 °C cca 1 hodinu.

2. Po hodině pečení přidáme jablka nakrájená na plátky (lepší je použít oloupaná jablka, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko.

3. V malém kastrůlku rozpustíme cukr a přidáme trochu vody. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.

Příprava: 110 minut

Sváteční krůta

Nejčastěji ji konzumujeme o Vánocích, ale krutí maso „devíti barev“ se hodí i pro jiné sváteční příležitosti..

Suroviny na 4 porce: 1 krůta (2,5–3 kg), 200–250 g uzené slaniny, 2 nakyslá jablka (nebo kdoule), 150 g tuku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce bílého vína.

Postup:

1. Část slaniny nakrájíme na tenké plátky, obložíme jimi krůtí prsa a připevníme je kuchyňskou nití. Zbylou slaninu nakrájíme na tenké proužky a prošpikujeme jimi krůtí stehna. Krůtu dobře osolíme. Jablka (nebo kdoule) propícháme vidličkou a vložíme do břišní dutiny. Takto upravenou krůtu položíme na pekáč.

2. Rozehřejeme tuk, krůtu jím polijeme a několik minut ji opékáme na plotně. Pak přilijeme do pekáče (nikoli na krůtu) 200 ml vody a krůtu pečeme v troubě při 200 °C asi 150 minut.
Dopékáme ji do zlatohněda a dokřupava a přitom ji častěji přeléváme vypečenou šťávou. Před porcováním necháme krůtu asi 15 minut odpočinout.

3. Vypečenou šťávu nalijeme do rendlíku, vmícháme rajčatový protlak a krátce zahřejeme.
Přilijeme víno a 300 ml vody, osolíme a necháme přejít varem. Horkou šťávu nalijeme do omáčníku. Ke krůtě podáváme rýži s houbami, bramborovou kaši, dušená jablka a švestky..

Příprava: 200 minut

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden