Můj kousek štěstí

Držte svůj hlad na uzdě, poradíme vám, jak na to chytře!

Jídlo je lepší si vychutnávat, než se jím bezuzdně cpát.

Když jsme sytí, všechna předsevzetí o jídle vypadají lehce. Stokrát jste si slíbila, že budete jíst méně a zdravěji, a stokrát to ztroskotalo na tom, že vás přepadl „vlčí hlad“?

Když přijde hlad nebo když nás honí mlsná, jako by se mozek vypnul. V tu chvíli zapomínáme na všechno kromě jídla.

A tak do sebe nacpeme spoustu zbytečných kalorií. Pokud se v tom poznáváte, je možné, že je ve vašem jídelníčku málo bílkovin.

Bez bílkovin to nepůjde

Bílkoviny jsou takové základní stavební kameny pro celé naše tělo. Jsou nepostradatelné pro svaly, buňky i hormony. Jsou důležité i při hubnutí, protože dokážou zasytit na delší dobu a nepociťujeme hlad tak brzy.

Při jejich spalování tělo také vynaloží více energie. Proto by měly být nepominutelnou součástí zdravého jídelníčku. Zařídit se to dá celkem snadno, je jen potřeba vědět, po čem sáhnout.

Bílkoviny můžete do jídla přidat i ve formě proteinového prášku.

Mléčné výrobky

Bílkoviny jsou naštěstí ve spoustě potravin, takže toho máme dost na výběr. Dopřát si můžete zejména mléčné výrobky, hlavně ty zakysané – jogurty, kefíry, acidofilní mléko, tvaroh, sýry měkké, polotvrdé i tvrdé.

Opatrně ale s konzumací ochucených jogurtů a mlék, různých mléčných dezertů nebo příliš tučných sýrů – ty obsahují nadbytečné cukry a tuky, což by vaší linii vůbec neprospělo.

Jogurt s ovocem, oříšky a semínky po ránu dobře zasytí.

Maso a mořské plody

Zařadit do jídelníčku lze všechny druhy masa – červené, bílé i rybí. Máte-li možnost, nakupujte raději kvalitní maso z domácích chovů. Ryby volte čerstvé, mořské i sladkovodní. Zdrojem bílkovin jsou i mořské plody.

Rostlinné bílkoviny

Bílkoviny najdete také v různých semínkách, jako jsou třeba chia, lněná, dýňová, sezamová, slunečnicová či mák. Dále suché plody – ořechy, mandle, pistácie, arašídy. A samozřejmě luštěniny, sójové maso a boby, tofu, tempeh apod.

Co k snídani, obědu či večeři

Jestliže raději dáváte přednost sladké snídani, dejte si jogurt s ovocem či ovesnými vločkami. Místo klasického jogurtu zkuste i skyr, tvaroh nebo „univerzální“ sýr cottage.

Máte-li raději snídaně naslano, dejte si vejce, kvalitní šunku nebo sýr. Oběd i večeře by také měly obsahovat bílkoviny, ideálně živočišného původu. Třeba libové kuřecí, hovězí, králičí nebo rybí maso, vejce, případně luštěniny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden