Můj čas na kafíčko

Dubaj - Perla na kraji pouště

Toužíte po teple? Za miliardy z ropy nechal šejk emirátu Dubaj postavit na původní vyprahlé poušti město 21.století. Nad umělým ostrovem se tyčí nejvyšší hotel světa, okolo bělostné stavby a nad hlavou žhnoucí slunce.

Dubaj rozhodně stojí za návštěvu!Aby z Dubaje, města na pobřeží Perského zálivu, vybudovali  místní vládci fascinující místo pro turisty,  rozhodli se z něho udělat místo samých nej. Už jenom letištní terminál stojí za to, mají tu například bankomat na zlaté cihličky. No, nekupte to! V kdysi nejvyšším hotelu na světě (dnes čtvrtým, nejvyšším) Burdž Al-Arab, který má vzhled plachetnice, je vysoký 321 metrů a stojí na ostrůvku spojeném s pevninou mostem, se asi neubytujete. Prohlédnout si to tu sice můžete, ale nejmenší 169 metrový pokoj stojí za noc několik desítek tisíc korun. Naštěstí to není jediná pozoruhodnost Dubaje, což zjistíte, když se vydáte na nákup. Projeďte se metrem, je krásné a klimatizované.

Prudce elegantní Burdž Al-Arab zve k návštěvě, ale pokoje čekají na boháče.

Jeďte výtahem až do nebe

Po rozpálených ulicích tu totiž nechodí téměř nikdo. Výtah vás doveze k dominantě, kterou prostě nemůžete vynechat: K nejvyšší budově světa Burdž Chalífa. 829 metrů a 212 pater vysoký hotel s kancelářemi a byty je technickým unikátem. Je řízená vyspělou elektronikou ze speciálního velína a za neuvěřitelnou vyhlídkou vás na vrcholek doveze za minutu jeden z 57 výtahů. Nahoře si můžete dát něco v restauraci nebo si zaplavat v bazénu. A tím výčet atrakcí města v poušti zdaleka nekončí, naopak.

Mořský svět v nákupním centru

Dubai Mall neboli akvárium přes tři patra se žraloky a jinou vodní havětí (největší na světě) patří k těm kouzelným a přitom klidným. Chcete si i zalyžovat? Ve stejném obchodním centru si můžete i zabruslit na velkém kluzišti, brusle vám půjčí. O čtyři stanice metra dál je centrum Mall of The Emirates, a tady si už můžete i zalyžovat. Opravdu! Venku 40 °C a zde, na kryté  400 metrů dlouhé sjezdovce si slušně zajezdíte. Vyčerpání vás přejde tamtéž, protože tu na ploše 930 m2 najdete největší cukrárnu na světě, odkud si odnesete pestrobarevné lízátko velké jako talíř! Vykoupat se v Dubaji lze ve třech aqvaparcích, a asi nepřekvapí, že ten na severním okraji města, Dreamland Aquapark, patří mezi největší na světě. A jen vytrvalci zřejmě navštíví krásnou starou čtvrť Deira, ale chcete-li původní suvenýr, zlato, koření, textil, tak sem!

Největší "akvárium" na naší zeměkouli.

Do Dubaje raději dříve než později

Místní nevypadají jako pracanti, přesto je všude kolem zářící luxus. Za všechno bohatství může místní černé zlato neboli ropa. Ale ta může způsobit i zkázu toho všeho, takže cestu do Dubaje neodkládejte. Oblast zažila raketový vzestup v 70. letech, kdy prudce stouply ceny ropy. Dnes jsou u dna a ještě dlouho budou. Dubajští šejkové dynastie Al-Maktúm si nebezpečí závislosti na ropě uvědomovali a masivně vydělané peníze investovali. Do cestovního ruchu (letištní terminál Dubaj je největší na světě), do podpory podnikání (daň z příjmu se tu neplatí), do letecké dopravy (s Fly Emirates jste možná už letěli), do bankovnictví. Ale bude to stačit? Poslední dva roky jsou rozpočty ropných států hluboce deficitní. Takže do Dubaje raději dříve nežli později!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden