Duhová zmrzlina s ostružinami

Příprava: 40 min. Cena: 95 Kč

Na vanilkovou zmrzlinu:

● 3 žloutky

● 110 g cukru

● 500 ml smetany ke šlehání

● 100 ml mléka

● 1 lžička vanilkového extraktu

Ostružinová dřeň:

● 400 g ostružiny

● 120 g cukru moučky

● šťáva z ½ citronu

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny. Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit. Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily.

2. Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu a nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.

3. Necháme vychladit v lednici asi 4 hodiny, ideálně přes noc.

4. V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citronu. Rozmixujeme a přecedíme. Vmícháme do zmrzliny a dáme do mrazáku. Když je zmrzlina tuhá, vařečkou do ní uděláme širší zářezy. Do nich nalijeme ostružinové pyré a dáme ještě zmrazit.

reklama
reklama

Komentáře