Můj kousek štěstí

Důkladná kontrola po slunečném létě

Konec léta je ideálním obdobím pro kontrolu znamének

Užívali jste si léto plnými doušky? To je dobře. Ale protože letos bylo sluníčka opravdu požehnaně, není vůbec od věci zajít si na dermatologii.

Kontrolu znamének bychom měli podstupovat pravidelně nejméně jednou ročně. Vyšetření trvá pár minut a je hrazené pojišťovnou.

Proč jít na kontrolu

Nechat si zkontrolovat pihy a znaménka dermatologem můžete v jakoukoli roční dobu, ideálně před a po létě. Pokud jste to nestihli, právě podzim je na kontrolu příhodný. V létě jsou znaménka vystavována většímu riziku.

S návštěvou neotálejte, pokud si sami všimnete, že znaménko má najednou kupříkladu nepravidelné okraje, vystoupne nad kůži, změní barvu či velikost, svědí či krvácí. Značně tím snížíte riziko, že by u vás mohl propuknout zhoubný melanom.

Samozřejmě ne vždy musí jít o maligní melanom, ale vždy je třeba, aby projev vyšetřil lékař. Včasné odhalení nemoci může být životně důležité.

Dermatologa navštivte poté, co opálená kůže po létě trochu vybledne.

Ne každá změna je špatně

Často se lidé zaleknou obyčejných pih. Pokud jsou kulaté, oválné, pravidelného tvaru a bez nerovností, zpravidla nejsou nebezpečné.

Ne každá změna znaménka také musí znamenat zhoubný nádor. Může se jednat o nezhoubné bazaliomy. I ty je však nutné vyléčit, protože se mohou časem změnit ve zhoubné.

Kdo je ohrožen nejvíce

Na pozoru by se měli mít lidé světlého fototypu (světlá pleť, rezavé vlasy). I ti, u nichž se zhoubný nádor v minulosti objevil v rodině.

Ohroženi jsou lidé se sníženým imunitním systémem. S vyšetřením by neměli váhat ani ti, komu se objevilo nové znaménko po 35. roce věku nebo mají na těle více než 50 znamének.

Jak vyšetření probíhá

Dermatolog vyšetří znaménka pohledem či s použitím lupy. Při robotickém skenování celého těla se ve spodním prádle postupně otáčíte. Kamera přístroje snímá všechna znaménka a kůži.

V počítači jsou snímky 20×–70× zvětšeny a pečlivě porovnány se snímky z předchozího vyšetření. Lékař s pomocí přístroje každé znaménko vyhodnotí a při sebemenším podezření vás pošle na podrobnější vyšetření či rovnou odstranění znaménka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden