Můj čas na kafíčko

Důvody, proč začít chodit do sauny

Saunování k nám přišlo ze severu, z Finska. Tam už je jakýmsi národním sportem. U nás je to tak půl na půl.

Někteří saunování milují, jiní se mu vyhýbají. Pokud ale nemáte závažné zdravotní důvody, kvůli kterým do sauny nemůžete, aspoň saunování zkuste. Zavřít se do malého prostoru prosyceného horkem, to totiž dokáže s tělem divy! Však posuďte sami…

Co dokáže s tělem?

Nejenže pocením dostanete z těla toxiny, ale zlepšíte si imunitu a také zpomalíte procesy stárnutí. Zvýšíte svoji odolnost proti civilizačním chorobám, jako jsou infarkt, mozková příhoda, hypertenze.

Teplo sauny a prokysličení příznivě ovlivňuje bolesti svalů a kloubů, takže pokud máte počínající artrózu, je pro vás přímo ideální. Saunování také zmírňuje poúrazové stavy pohybového aparátu.

Možná vás to překvapí, ale pobyt v sauně dokáže zatočit i s únavou a má příznivý vliv na nespavost. V zimě sauna potlačuje špatnou náladu vzniklou nedostatkem sluníčka a denního světla. A na závěr, teplo se podílí na vylučování hormonu endorfinu, tzv. „hormonu dobré nálady“.

Hurá do sauny!

To je jen malý výčet toho, co dokáže sauna udělat s vaším organismem. Proto pokud můžete, choďte pravidelně, a výsledky brzy zakusíte. Budete se cítit zdraví a fit. Jako bonus můžeme přidat fakt, že během pobytu v sauně spálíte i nějaké ty kalorie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden