Můj kousek štěstí

Dvě kouzelné byliny pro boj s menopauzou

Hormonální změny komplikují život v mnoha směrech. Pro pomoc se můžete obrátit do přírody.


Asi tři čtvrtiny žen provázejí v období klimakteria různé negativní projevy, které má na svědomí náhlý pokles hladiny estrogenů. Zpomaluje se metabolismus, objevují se návaly horka, pocení, úzkosti, deprese, změny nálad, ztráta libida, přibývání na váze...


Eliminovat je lze užíváním hormonů. Mnohé ženy ale nemohou nebo nechtějí sahat po tabletkách. Pro ně jsou tu bylinky, mezi které patří například ploštičník hroznatý a třezalka tečkovaná.


Tajemství ploštičníku


Ploštičník hroznatý má uskupení bílých květů podobné hroznům. Ještě pozoruhodnější je ovšem jeho kořen, obsahující glykosidy a terpeny, které jsou svými účinky podobné estrogenu. V organismu dokáže působit podobně jako tento ženský hormon, a díky tomu pomáhá eliminovat nepříjemné stavy, provázející období přechodu.


Zklidňující třezalka


V léčitelství měla třezalka tečkovaná vždy důležitou roli. Doporučovala se zejména při úzkostech, stresu, nespavosti a pro zvýšení celkové pohody.


Díky svým uklidňujícím schopnostem je třezalka používána jako přírodní antidepresivum a pomáhá i při výkyvech nálad, proto ulevuje také ženám, pro něž menopauza představuje psychicky náročné období. Má mít navíc i řadu dalších pozitivních účinků na různá onemocnění, působí antibioticky a protizánětlivě.


Když se účinky spojí


Ještě vyšší účinnost přináší vzájemná kombinace ploštičníku a třezalky. Ukázala se jako optimální, přírodní a bezpečná alternativa hormonální substituce, pomáhající proti návalům horka a pocení, depresivním náladám a poruchám spánku. Užívat bje lze ve formě čaje, další možnost pak představují doplňky stravy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden