Můj kousek štěstí

Dýcháním k pevnému bříšku

Bráničním dýcháním můžeme docílit zpevnění břišních svalů

Každá žena by ráda měla rovné a ploché bříško. Víte ale, že kromě stravy a správného cvičení k tomuto výsledku dopomůže i správné dýchání?

Snažíme se jíst zdravě, cvičíme, ale výsledky se jaksi nedostavují. Co tedy děláme špatně?

Není cvičení jako cvičení

Možná si myslíte, že na břišní svaly fungují nejlépe sedy lehy nebo sklapovačky, a snažíte se jich proto dělat co nejvíce. Jenže to je velký omyl. Pokud nemáte dokonale zpevněný střed těla, pak při těchto cvicích místo břicha trápíte spíše zádové svaly, a to není žádoucí.

Jděte na to jinak

Jak tedy správně posilovat střed těla a získat pevné břišní svaly? Stačí k tomu nastavit se do správné pozice a dýchat. Právě správné dýchání je to, co vám pomůže aktivovat střed těla.

Díky správnému dýchání harmonizujeme i naši mysl.

Nebudete tak muset namáhavě posilovat a při tom budete šetřit záda. Stačí se naučit tzv. brániční dýchání a používat ho co nejčastěji. Tím se začnou posilovat vnitřní svaly, které sice nejsou vidět, ale bez nich nic nebude fungovat.

Při bráničním dýchání se nadechujeme do spodní části hrudního koše, tedy do spodních žeber, která se tak roztahují a při výdechu se břicho automaticky zatáhne. Vyzkoušejte si to.

Nádech a výdech

Lehněte si na záda, pokrčte nohy a položte si ruce na spodní žebra. S nádechem se snažte žebra roztáhnout do stran – ruce se tak posunou přirozeně do šířky. Nezvedejte však ramena.

Poté pozvolna vydechněte všechen vzduch – ucítíte, jak se bříško stahuje. Na konci výdechu ještě vtáhněte močovou trubici a střed těla lehce dovnitř.

Dýchání takto několikrát zopakujte. Až se naučíte správně dýchat vleže, můžete začít trénovat vsedě, vestoje, při chůzi a pak i při cvičení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden