Zkuste naložit dýni do speciálního nálevu a vytvořit z ní lahodný komplot, který chutná jako ananas.
Suroviny:
3 kg dýně
750 g cukru krystal
1 velký ananasový kompot
několik hřebíčků
vanilka podle chuti
3 lžičky kyseliny citronové nebo citronové šťávy
Postup:
Oloupanou dýni zbavenou dužiny s jadérky nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s ostatními přísadami a zalijeme vodou. Necháme stát dvě hodiny a pak svaříme dosklovata. Naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 85 C. Místo kompotu můžete přidat 3-4 lžičky ananasového aromatu.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Sušenky vonící po bylinkách a parmazánu se hodí k vínu, pivu i jako samotná chuťovka. Potřebujete: ✿ 250 g hladké mouky✿ 150 g másla✿ 100 g parmazánu✿ 1 vejce✿ hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn...)✿ sůl✿ ¼ lžičky barevného mletého pepře 1. Nastrouhejte ...
Sušenky vonící po bylinkách a parmazánu se hodí k vínu, pivu i jako samotná chuťovka. Potřebujete: ✿ 250 g hladké mouky✿ 150 g másla✿ 100 g parmazánu✿ 1 vejce✿ hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn...)✿ sůl✿ ¼ lžičky barevného mletého pepře 1. Nastrouhejte ...
Rádi byste připravili pro svou rodinu rychlou a chutnou večeři? V tom případě jí připravte sýrové tousty.Suroviny:10 toustových chlebů3 velká rajčata10 plátků ementálu10 plátků eidamuledový salátmáslo 2 lžíce tatarské omáčky3 stroužky česnekuPostup:Toustový chléb potřete z jedné ...
Rádi byste připravili pro svou rodinu rychlou a chutnou večeři? V tom případě jí připravte sýrové tousty.Suroviny:10 toustových chlebů3 velká rajčata10 plátků ementálu10 plátků eidamuledový salátmáslo 2 lžíce tatarské omáčky3 stroužky česnekuPostup:Toustový chléb potřete z jedné ...
Do tohoto pokrmu můžete zapracovat různé druhy zeleniny i bylinek. Základem jsou brambory a vejce, ke kterým můžete přidat i strouhaný sýr z lednice, jenž už nemá jiné využití. Ingredience: 4 porce● 800 g den předem uvařených brambor ve slupce● 1 červená paprika● hrst ...
Do tohoto pokrmu můžete zapracovat různé druhy zeleniny i bylinek. Základem jsou brambory a vejce, ke kterým můžete přidat i strouhaný sýr z lednice, jenž už nemá jiné využití. Ingredience: 4 porce● 800 g den předem uvařených brambor ve slupce● 1 červená paprika● hrst ...
Suroviny: Na korpus: 1 balení čokoládových sušenek 100 g másla Na krém: 250 g sýru Philadelphia 250 g tučného tvarohu 200 ml smetany 50 g cukru 200 g hořké čokolády Postup: Sušenky vložte do mixéru a rozdrťte. Dejte je do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Směs ...
Suroviny: Na korpus: 1 balení čokoládových sušenek 100 g másla Na krém: 250 g sýru Philadelphia 250 g tučného tvarohu 200 ml smetany 50 g cukru 200 g hořké čokolády Postup: Sušenky vložte do mixéru a rozdrťte. Dejte je do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Směs ...
Tahle vynikající polévka má svěží zelenou barvu a mimo jiné i detoxikační účinky. Potřebujete: ✿ 1 brokolici✿ 100 g listového špenátu✿ 1 kelímek zakysané smetany✿ ½ kelímku smetany ke šlehání✿ 800 ml vývaru✿ 2 stroužky česneku✿ 2 lžíce másla✿ 1 cibuli✿ sůl, pepř✿ čerstvou ...
Tahle vynikající polévka má svěží zelenou barvu a mimo jiné i detoxikační účinky. Potřebujete: ✿ 1 brokolici✿ 100 g listového špenátu✿ 1 kelímek zakysané smetany✿ ½ kelímku smetany ke šlehání✿ 800 ml vývaru✿ 2 stroužky česneku✿ 2 lžíce másla✿ 1 cibuli✿ sůl, pepř✿ čerstvou ...
K večeři i na pohoštění při oslavě. Pomazánka se hodí na každou příležitost.Suroviny:350 g lučiny1 balení zakysané smetany1 balení cottage sýru1 hrst čertstvé pažitky2 stroužky česneku2 velká rajčatasůl, pepř1 francouzská bagetačerstvá řeřicha na ozdobupanenský olivový ...
K večeři i na pohoštění při oslavě. Pomazánka se hodí na každou příležitost.Suroviny:350 g lučiny1 balení zakysané smetany1 balení cottage sýru1 hrst čertstvé pažitky2 stroužky česneku2 velká rajčatasůl, pepř1 francouzská bagetačerstvá řeřicha na ozdobupanenský olivový ...
Skvěle chutnají takto, jako vegetariánská verze. Můžete je však připravit i s masem. Pod poslední vrstvu lilků dejte naklepané kuřecí stehenní řízky. Můžete na ně přidat ještě vrstvu slaniny. Ingredience: 4 porce● 2 lilky● 2 konzervy loupaných rajčat● 2 stroužky česneku● 1 ...
Skvěle chutnají takto, jako vegetariánská verze. Můžete je však připravit i s masem. Pod poslední vrstvu lilků dejte naklepané kuřecí stehenní řízky. Můžete na ně přidat ještě vrstvu slaniny. Ingredience: 4 porce● 2 lilky● 2 konzervy loupaných rajčat● 2 stroužky česneku● 1 ...
Sekaná patří mezi nejoblíbenější pokrmy české i světové kuchyně. Mohlo by se zdát, že jde o obyčejné jídlo, avšak pokud použijete kvalitní suroviny a dodržíte postup, výsledek bude geniální. Suroviny: 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového) 2 vejce 2 stroužky ...
Sekaná patří mezi nejoblíbenější pokrmy české i světové kuchyně. Mohlo by se zdát, že jde o obyčejné jídlo, avšak pokud použijete kvalitní suroviny a dodržíte postup, výsledek bude geniální. Suroviny: 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového) 2 vejce 2 stroužky ...
Suroviny: 1 kg jehněčího hřbetu 1 lžíce medu 60 g másla 1 snítka rozmarýnu ½ lžičky kmínu ½ lžičky římského kmínu 1 nové koření 1 bobkový list 1 celá skořice pepř, sůl olivový olej 200 ml zeleninového vývaru Na ratatouille: 1 červená paprika 1 žlutá paprika ½ cukety ½ menšího ...
Suroviny: 1 kg jehněčího hřbetu 1 lžíce medu 60 g másla 1 snítka rozmarýnu ½ lžičky kmínu ½ lžičky římského kmínu 1 nové koření 1 bobkový list 1 celá skořice pepř, sůl olivový olej 200 ml zeleninového vývaru Na ratatouille: 1 červená paprika 1 žlutá paprika ½ cukety ½ menšího ...
Jednoduché a přitom chutné. Brambory můžete péct vcelku, nebo je nakrájet na měsíčky, doba pečení se tak zkrátí. Potřebujete: ✿ 4 větší brambory✿ olivový olej✿ sůl✿ špetku tymiánu a rozmarýnu Dip: ✿ 1 bílý jogurt✿ 4 lžíce majonézy✿ 1 lžičku cukru krupice✿ 2 stroužky česneku✿ 1 ...
Jednoduché a přitom chutné. Brambory můžete péct vcelku, nebo je nakrájet na měsíčky, doba pečení se tak zkrátí. Potřebujete: ✿ 4 větší brambory✿ olivový olej✿ sůl✿ špetku tymiánu a rozmarýnu Dip: ✿ 1 bílý jogurt✿ 4 lžíce majonézy✿ 1 lžičku cukru krupice✿ 2 stroužky česneku✿ 1 ...
Během 2. světové války stihne nacistický vládní komisař Oskar Judex (1894–1946) za jediný rok 1942 změnit v Brně jména celkem 386 ulic. Udělá to jedním tahem pera na svých výnosech vydaných v únoru, k
Ochutnejte drůbeží paštiku se slaninou, červeným vínem a zavařenými třešněmi. Ingredience 500 g drůběžích jater 3 velké cibule 250 g slaniny 2,5 dcl červeného vína 150 ml smetany na vaření
Prokrastinace představuje fenomén odkládání plnění povinností a úkolů. Místo toho se člověk raději věnuje nedůležité činnosti, nebo přímo nicnedělání. Rozhodně si však při ní neodpočinete, nestojí za
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech
Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici cukrářský boutique Romana Janečka zaměřený na věnečky v miniverzi a několika příchutích. Nyní díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway
S manželem jsme se začali odcizovat, dokonce na mě začal být hrubý. Ze zoufalství jsem navštívila astroložku, a ta mi dala naději, že bude líp. Naše krize začala být neúnosná. Hádali jsme se s manželem denně kvůli hloupostem. Děti už s námi nebydlely a já cítila hroznou potřebu si o tom s někým popovídat. Kolegyním v práci jsem se svěřovat nechtěla, vytáhla jsem
Byla zakladatelkou Prahy mytická kněžna Libuše, jak tvrdí staré české pověsti? Nebo ji založila skupina záhadných asijských mnichů, jak má naznačovat jedna prastará legenda? A je možné, že ve stověžat
Základem exkluzivního stylu sofistikovaného interiéru, překypujícího tvorbou designéra Carla Donatiho, jsou jedinečné kousky, inspirované ikonickým modernistickým hnutím v architektuře a designu pod t
Když začíná pleť stárnout? Prý už brzy po dvacítce. Viditelné stopy se ale ukážou mnohem později. A pak nastane nejvyšší čas se o pleť pořádně starat, pokud ji chcete v dobré kondici udržet co nejdéle. Co se na pleti podepisuje * STRES: Vytváří nejen strhaný výraz, ale poškozuje také vnitřní strukturu pleti. Je to tím,
Kolik obětí by přineslo dobývání obleženého města? Nikdo nechce riskovat ztrátu více životů, než je třeba, a tak se proti sobě postaví ti nejlepší válečníci z obou stran. Třicet proti třiceti. Vítěz b
Pracovala jsem v domově pro seniory a oblíbila si tam starou milou paní. Jedné noci se mi o ní ale zdál děsivý sen. Ukázal se jako varování. Pracovala jsem léta v domově pro seniory. Poznala jsem za tu dobu mnoho různých stařečků, ale jedna žena se mi zapsala do paměti nejvíce. Byla to paní Svatava. Měla jsem ji jako
Polenské ghetto (dnešní Karlovo náměstí) bylo založeno v roce 1680. Dochovaná gotická zástavba má dvě části – původní město, půdorysem ve tvaru trojúhelníku, a dolní náměstí, tzv. Rabínský plácek. Ž
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.