Dýňový krém

Suroviny:

600 g dýňové dužiny

2 střední cibule

1 velká mrkev

3 lžíce mouky slunečnicového oleje

1,5 l hovězího vývaru

sůl

bílý pepř

1 špetka mletého kmínu

0,15 l smetany ke šlehání

3 lžíce zakysané smetany

1 lžíce jablečného octa

Na ozdobení:

2 lžíce smetany dýňový olej na krutony: 2 starší houstičky 2 vejce 2 lžíce mléka 2 lžíce másla   Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, cibule nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme, přidáme nastrouhanou mrkev a posypeme moukou. Vše dobře promícháme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a okořeníme, dochutíme kmínem. Polévku vaříme, dokud dýně nezměkne. Pak ji rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dochutíme šlehačkou, zakysanou smetanou a jablečným octem. Housky nakrájíme na 12 kousků. Vejce vyšleháme s trochou mléka. Kousky housky namočíme ve vajíčku a z obou stran osmažíme na másle. Polévku servírujeme se smetanou a několika kapkami dýňového oleje. Krutonky servírujeme zvlášť.

reklama
reklama

Komentáře