Můj kousek štěstí

Egypt, kouzelná země faraonů

Písek na pláži jako hedvábí, tyrkysové korálové moře, nejstarší divy světa

Pokud nejste příznivci velkého horka, dopřejte si Egypt na podzim, kdy denní teploty dosahují v Káhiře 25 °C, v Hurghadě 27 °C a Rudé moře má skvělých 24 °C.

Karnak je největší

Pokud chcete vědět, kde hledat kdysi slavné město Théby, o němž se tak často mluví ve filmech o dávné egyptské civilizaci, musíte zamířit do Luxoru. Město se rozpíná podél řeky Nil a mezi nejvýznamnější památky patří chrámy Luxor a Karnak, které byly kdysi propojeny úchvatnou alejí sfing, dlouhou tři kilometry.

Její část můžeme obdivovat i dnes. Chrám Luxor je rozsáhlý chrámový komplex v centru moderního města. Karnak stojí stranou, je zato největším komplexem chrámů na světě.

Chcete-li navštívit místo, kde byl pohřben faraon Tutanchamon, zamiřte do Údolí králů. Tam najdete 63 královských hrobek. Ovšem největší zajímavostí, objevenou teprve v roce 1997, je skvěle zachovalý chrám královny Hatšepsut.

Do pouště za beduíny

V Hurghadě žádné historické památky nehledejte, je to mladé město. Vyrostly tu novodobé svatostánky – zejména mešity, ale také křesťanský kostel – katedrála svatého Shenoudy. Sakalla je centrem města.

Je to rušná hlavní ulice táhnoucí se podél několika hotelů. Najdete na ní hodně obchodů a restaurací – dokonce i restauraci Praha, kde si dáte guláš, knedlíky a plzeň, když už budete mít stravování v hotelu dost. Klenotem města je nová mešita hned vedle přístaviště Marína.

Byla dostavěna před pár lety a je obdivuhodných rozměrů. Hodně navštěvovaná je i velká mešita na Dahaře. Hurghada je nejoblíbenějším egyptským letoviskem a najdete tu nejen hezké pláže, ale můžete si užít také výlety lodí na blízké ostrůvky nebo absolvovat návštěvu beduínské vesnice v poušti.

Nejkrásnější svítání

Poměrně novým letoviskem, které vzniklo z beduínské vesnice, je Sharm El Sheikh. Najdete ho v jižním cípu Sinajského poloostrova. Díky mírovým konferencím, které se zde během neklidné situace na poloostrově konaly, si vysloužilo přezdívku „Město míru“.

Mezi zdejší nejkrásnější pláže nepochybně patří Naama Bay. Na této pláži v kouzelném zálivu najdete rozsáhlé turistické centrum s pobřežní promenádou. V malebné zátoce najdete mnoho obchodů, kaváren i restaurací.

Pokud se chcete potápět, vyberte si Ras Mohammad, hranici mezi Suezským a Akabským zálivem. Je to jedno z nejlepších míst pro šnorchlování na světě. Ujít si nenechte ani korálový útes Tiran Island.

A pokud chcete zažít jeden z nejkrásnějších východů slunce, vydejte se pěšky, nebo na velbloudovi před rozedněním do kláštera svaté Kateřiny na úpatí Mojžíšovy hory.

Egyptské Maledivy

Velice populární egyptské letovisko se jmenuje Marsa Alam. Leží u Rudého moře na jihu země téměř u hranic se Súdánem. Proto je tu nejtepleji.

Oblast, kde se bývalá rybářská vesnička nachází, se označuje jako obratník Raka. Díky průzračnému moři a fantastickému podmořskému světu se tomuto místu přezdívá egyptské Maledivy. Zaměřit se tu můžete na poznávání přírodních krás v Národním parku Wadi El Gemal.

Jeho součástí jsou i pestré korálové útesy a pět ostrovů, včetně ostrova Wadi El Gemal. Kromě jiného se zde nachází místo Mons Smaragdus a římské ruiny. Korály a vraky lodí najdete u ostrova Zabargad.

Mezi ideální místa k potápění patří Deadelus Reef a Abu Galawy. Pokud chcete výlet za historií, tak si vyberte přístav El Quseir, odtud vyráželi poutníci do slavné Mekky.

Tajemné věčné město

Kouzelné, neuvěřitelné město Káhira! Zde na vás čekají trhy, mešity, Nil, pyramidy, výletní lodě a Egyptské muzeum. Pokud chcete hezké fotky celého města, vydejte se na Citadelu.

Je to středověké islámské opevnění na kopci Mokkattam. Egyptské muzeum bude vaším nevyhnutelným cílem, má největší sbírku zdejších starožitností. Na nákupy vyrazte na Khan el-Khalili, jeden z nejúžasnějších trhů na světě.

Koupíte tu vše od éterických olejů až po džíny. Nákupy můžete zakončit čajem v kavárně Fishawi‘s, nejstarší kavárně ve městě. Vaším cílem budou jistě pyramidy a sfinga.

Pokud jedete sami, vypravte se metrem na stanici v Gíze a odtud minibusem. Není to drahé. Při kochání se nejstarším divem světa si dejte pozor na prodejce. Nedůvěřujte jim. K výletu do Káhiry patří také plavba lodí po Nilu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden