Moje sladké tajemství

Ejhle, rozhledny!

Podívat se pěkně z výškya mít krajinu jako na dlani. Sice budete muset zdolat pár schodů, ale ten výhled bude stát za to. Jaké jsou nejznámější české rozhledny? Ty, které své okolí bedlivě střeží už od 19. a 20. století. Poznejte s Tajemstvím jedny z nejpopulárnějších.

Jurkovičova vyhlídka (Rožnov pod Radhoštěm) - Neopakovatelný zážitek

Kvůli výhledu z této rozhledny musela být vykácena část vzrostlých stromů, dál už se ale těžit nesmělo. Proto je rozhled omezen od jihovýchodní po severní stranu.

Vidět z ní je západní část obce Hutisko, obec Vigantice, rožnovské části Hážovice, Tylovice, Kramolišov, centrum Rožnova (s kopcem Hradisko na západní straně), severní části Rožnova za řekou Bečvou, obce v západní části Rožnovské brázdy, velká část Valašského muzea v přírodě, městský park, části Rožnova Letná, Rybníčky a část Horních Pasek na severu města.

Rozhledna se nachází na východním okraji Rožnova pod Radhoštěm. Stojí na Karlově kopci nad Valašským muzeem v přírodě.

Goethova vyhlídka (Karlovy Vary) - Skvost Varů

Pokud se chystáte na výlet do Karlovarského kraje, rozhodně si nenechte ujít zdejší skvost, Goethovu rozhlednu. A vyrazit můžete i s dětmi, protože kolem vyhlídky vede Stezka strašidel, kterou provází řada lesních bytostí a panely s pohádkami.

Vlastní rozhledna je vysoká 42 metrů, vystoupáte-li po 165 schodech na vyhlídkový ochoz, můžete se těšit na nádherné výhledy na Karlovy Vary a okolní lesy. Rozhledna stojí na místě známém Výšina věčného života asi 1,5 kilometru od centra Karlových Varů a dostat se sem dá Gogolovou stezkou od zastávky autobusu Hůrky, odkud je to sem asi 1,2 kilometru.

Delší (asi 3,5 kilometru), ale také hezká procházka je přímo od karlovarského Vřídla po žlutě značené turistické trase lázeňskými lesy a přes vyhlídku Tři kříže.

Mariina vyhlídka (České Švýcarsko) - Krásný altánek

Mariina vyhlídka nabízí úžasné výhledy na Jetřichovické skály a zvlněnou krajinu Českého Švýcarska. Vyhlídka, které se přezdívá Mariina skála (428 m n. m.), patří mezi nejoblíbenější místo turistických výletů v Jetřichovických skalách.

Tři pískovcové hroty, z nichž prostřední se dříve jmenoval Velký Ostrý a dnes Mariina skála, najdete 1 kilometr severovýchodně od Jetřichovic. Skála v minulosti sloužila jako strážní místo protipožární hlídky v kraji.

Na výhledové ploše je umístěn romantický dřevěný altán, je zde panoramatický výhled do okolí, na lesy, skály a kopce Českého Švýcarska. Altán již není původní, starý bohužel vyhořel kvůli nedbalosti turistů v roce 2005.

Bílá hora (Kopřivnice) - Dominanta v lesích

Betonová telekomunikační věž z roku 2000, obtočená vnějším spirálovitým schodištěm, je vysoká 43 metrů. Je z ní ideální kruhový výhled ze zastřešené plošiny na Beskydy, Jeseníky, Kopřivnici, ba i na Ostravu.

Na Bílou horu vede z náměstí v blízkém Štramberku modrá turistická trasa s mnoha zajímavostmi, mj. Štramberským hradem s gotickou věží zvanou Trúba, jež rovněž funguje jako rozhledna.

Stará kamenná zástavba postupně přechází v příjemnou polní a posléze lesní cestu, stoupání je místy docela strmé, ale od rozcestníku Bílá hora už vede na vrchol k rozhledně pohodlná „lesňačka“ jako do Stromovky. Na horu vede přístup po stejné modré značce i z druhé strany od Kopřivnice, kde je po cestě též přírodní útvar Vaňkův kámen.

Petřín (Praha) - Malá česká Eiffelovka

Šedesátimetrovou železnou věž z roku 1891 postavili čeští vlastenci jako „sestru“ pařížské Eiffelovky, a ač je menší, je její vrchol výš! Prosklená vyhlídková plošina ve výšce 51 metrů skýtá fantastický výhled na Prahu, střední Čechy, ale za dobré viditelnosti i na vzdálené Krkonoše.

K Petřínu dojdete po zdolání prudkého kopce ke Strahovskému stadionu buď od jihu ulicí Šermířskou, nebo od severu ulicí Strahovskou, anebo dojít parčíkem od stanice pozemní lanovky z malostranského Újezdu.

V přízemí rozhledny je výstava legendární stavebnice Merkur a hned vedle rozhledny v parku známé zrcadlové bludiště. A přehlédnout byste neměli ani blízkou kapli Božího hrobu z roku 1732 podle vzoru Ježíšovy hrobky v Jeruzalémě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden